Свака част: Србенда дипломирао у народној ношњи!

1

Поносан Ђорђе Богдановић (27) из Ужица први је студент у Србији који је дипломски рад одбранио у шумадијској националној ношњи старој 35 година

Ђорђе Богдановић (27) из Ужица први је студент у Србији који је дипломски рад, на Факултету педагошких наука у Јагодини, одбранио у шумадијској народној ношњи старој 35 година.

narodna-nosnja-diploma-uzice-student-diplomski-rad-fakultet-pedagoskih-nauk-1477257690-1018979

Богдановић, који је дипломирао са оценом десет, каже за Kурир да је од тренутка кад се уписао на факултет себи обећао да ће бранити дипломски у народној ношњи.
– То сам желео због великог поштовања и љубави према традицији, али и због тога што сам више од 15 година играч и певач у KУД „Севојно“. Драго ми је што то нико није урадио пре мене. Ово нисам учинио да бих привукао пажњу јавности, већ је ово мој изазов, да се млађе генерације не поливају водом и не пуће у огледалу, него да сви будућу дипломци ураде на исти начин и да покажемо да наша традицији неће отићи у заборав – прича Богдановић.

Он је дипломирао на студијском програму Васпитач у домовима на тему „Школа као фактор организације слободног времена младих“, а његов ментор је била професорка Гордана Будимир Нинковић. Циљ му је, како каже, да упише мастер.
– Сала је била препуна, сви су се одушевили овим мојим потезом, биће ми драго да видим још неког да то учини. Било је неколико другара из ансамбла који нису веровали да ћу се појавити у ношњи, али испунио сам себи обећање и пресрећан сам због тога – каже за наш лист Богдановић.

Чување традиције
БЕОГРАЂАНИН ПРИМИО ДИПЛОМУ У НОШЊИ

Kрајем јануара 2016, на додели дипломе Правног факултета у Београду, свршени студент Kатедре за међународно јавно право Филип Живановић (23) из Београда обукао је српску народну ношњу. Његов потез делио се на друштвеним мрежама невероватном брзином. Живановић је тако обучен отишао на факултет како би „дао неки смисао“ дипломи коју прима, а то је одуживање дуга према прецима који су у тој одећи отишли у рат, али и у сватове. Он је тада изјавио да је народну ношњу изабрао како би репрезентовао традицију и образовање.

Курир

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*