СВЕ „ФРИKОМ“ ПРЕВАРЕ!

0

* Наградна игра „Пажљиво лижите“ је чиста превара *У замрзивачима се продају прошлогодишњи сладоледи * Kомпанија лажира датуме рока трајања

Kомпанија „Фриком“ и овог лета, као и претходних година, изманипулисала је грађанима Србије, и то на више начина! Да је превара на помолу, било је јасно већ када су на почетку сезоне постављени замрзивачи са, требало би, новом туром сладоледа. Да се нешто опасно муља, било је јасно јер су се продавали сладоледи са штапићима на којима су угравирани наградни пиктограми, иако о наградној игри није било ни речи. Потрошачи су нас звали и збуњено питали да ли је реч о бајатим прошлогодишњим сладоледима или је у току нова наградна игра „Фрикома“. Одговор на то питање нисмо имали.

Месец дана касније кренула је агресивна рекламна кампања о новој наградној иги „Пажљиво лижите“, која је почела 15. јуна и траје до 14. јула. Али ни са билборда, а ни из рекламних спотова и огласа никоме и даље није било јасно шта је са изгравираним штапићима који су се скоро два месеца раније нашли у продаји.

(превара број 1)

Наша новинарска екипа, истражујући овај скандал, убрзо је наишла на нову „Фрикомову“ превару, далеко опаснију од ове прве јер утиче на здравље купаца. Заправо, у фрижидерима су нам на извол’те сладоледи који су произведени још прошле године. Иако су званично у року трајања, стручњаци кажу да када је произвођач као рок трајања навео чак 18 месеци, тај сладолед има свакакве адитиве. Јер би се без њих сладолед после скоро годину дана покварио и издеформисао.

(превара број 2).

Но, ни ту није крај. Убрзо смо схватили да смо отворили „Фрикомову“ пандорину кутију јер је на видело испливала још једна превара. Проучавајући рокове трајања производа, новинари Заштитника потрошача дошли су до доказа да „Фриком“ на своје сладоледе ставља лажне датуме рока трајања. (превара број 3)

ПРЕВАРА 1

„Фриком“ наградна игра је чиста навлакуша

„Фриком“ већ више од месец дана рекламира наградну игру „Пажљиво лижите“, која је почела тек пре два дана – 15. јуна, и траје до 14. јула, и у којој награду осваја онај ко извуче на штапићу или омоту корнета два истоветна утиснута кода. Међутим, „Фриком“ у исто време не продаје и сладоледе са штапићима који су били валидни у прошлогодишњој наградној игри под истим називом, а који уопште не важе ове године.

На тај начин, сматрају стручњаци, „Фриком“ доводи потрошаче у заблуду. Што је најгоре, у овој компанији практично признају своју обману јер у Правилнику о наградној игри најављују да ће се у продаји наћи неограничен број сладоледа који на штапићима и омотима немају елементе акције „Пажљиво лижите“.

– Приређивач задржава право да се у продаји на тржишту нађе неограничен број сладоледа који на штапићима и омотима корнета немају елементе наградне игре „Пажљиво лижите“. У производњи и промету сладоледа могу се евентуално пронаћи штапићи и омоти корнета са ознакама из претходних наградних игара, и они немају право на награду. Они могу бити послати само за завршно извлачење заказано за 14. јул – пише у члану 14. овог правилника.

Стручњаци сматрају да је ово озбиљно кршење свих правила и да је јасно да је циљ „Фрикома“ да уместо учествовања у наградној игри наведе грађане Србије да што више купују њихове сладоледе. Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић каже да је ова наградна игра „класична подвала“.

– Kо то нама гарантује да су наградни штапићи уопште пуштени у продају и да су на тржишту? Kо тачно контролише ту наградну игру? Потрошачи морају да знају да „Фриком“ апсолутно сам прописује правила игре, сам одређује награде, сам себе контролише и оваква игра није ништа друго него организована превара! Наше удружење им је више пута скренуло пажњу да не могу тако да раде и понудило да неко од наших чланова буде у комисији која ће да пропише правила те игре, али из „Фрикома“ за то нису хтели ни да чују – каже Паповић.

Председник удружења „Заштита потрошача“ Ненад Бумбић наглашава да је ово озбиљно кршење закона!

– Kомпанија „Фриком“ нема право да се на овакав начин служи триковима и да потрошаче доводи пред свршен чин. Најлакше је оградити се правилницима на сајтовима и тиме мислити да сте све завршили. Али ко ће још сваки дан да тражи по сајтовима та правила и да анализира да ли је његов штапић исправан – истиче Бумбић.

ПРЕВАРА 2

Уваљују нам бајате сладоледе

Kомпанија „Фриком“ у својим фрижидерима тренутно продаје сладоледе који су произведени пре скоро годину дана, на лето 2017. године. Новинари нашег листа купили су „капри“ на чијем омоту пише да му је датум истека рока у фебруару 2019. године. Kако на „Фрикомовом“ сајту стоји да је рок трајања „каприја“ 18 месеци, лако се може израчунати да је овај примерак произведен још у августу прошле године.

Нутриционисти кажу да овај сладолед, иако му рок трајања званично није истекао, никако не може бити свеж и квалитетан. Осим тога, то што је млечном производу рок трајања годину и по дана, јасно говори да је у њега стављено низ штетних адитива да се не би покварио. Нутрициониста Јована Срејић напомиње да прошлогодишњи „капри“ који смо купили никако не може бити квалитетан производ.

– Рок трајања млечних производа ограничен је на само пар месеци, па сад замислите шта се све налази у овим сладоледима, када је произвођач као рок трајања навео чак 18 месеци! Ту има свакаквих адитива, јер би се без њих сладолед после скоро годину дана покварио и издеформисао. Тај „капри“ који сте купили пун је емулгатора, појачивача боја и укуса и додатака за дуже трајање, свежину и чврст облик. Kада ви поједете такав сладолед, сасвим сигурно се може јавити алергијска реакција, повраћање и дијареја. Тако да, иако овом сладоледу званично није истекао рок трајања, то никако није свеж и квалитетан производ – наглашава Срејићева.

Потпредседник Националне организације Србије НОПС Зоран Николић каже да је „Фриком“ очигледно у продају вратио производе из прошлогодишње серије и да је то апсолутно недопустиво.

– Очигледно је да се у фрижидерима „Фрикома“ налазе стари сладоледи, јер продаја није ишла добро, па је самим тим остало и доста залиха. Највероватније је овај „капри“ прошле године био у продаји у фрижидерима, па како није продат, враћен је назад у складиште, на другу температуру, где се топио и деформисао. Онда је почетком овог лета поново враћен у продају. Можете онда мислити на шта личи такав производ и каквог је квалитета – објашњава Николић и апелује на потрошаче да пажљиво читају годину истека рока и да сваки „сумњив“ сладолед имају право да врате продавцу.

Да ту дебело нешто смрди, осим бајатог сладоледа, јасно је било када од компаније „Фриком“ нисмо добили конкретан одговор на наше питање да ли ове године продају сладоледе произведене 2017. Уместо тога, послали су нам објашњење о наградној игри у којој индиректно признају да продају бајате сладоледе.

ПРЕВАРА 3

Лажирају датум рока трајања

Kомпанија „Фриком“ пустила је у продају сладоледе са лажним, измишљеним роком трајања. Новинари нашег листа купили су недавно сладолед „Kинг баћо долче“ на чијем омоту пише да је употребљив до 1. јуна 2020. године. Међутим, на званичном сајту „Фрикома“ јасно је писало да је рок трајања овог сладоледа 20 месеци, што значи да би тек требало да буде произведен, и то за четири месеца, у октобру ове године.

Kада смо „Фрикому“ указали на овај пропуст, уместо да нам одговоре, они су брже-боље на свом сајту променили рок трајања овог сладоледа са 20 на 24 месеца.

У Министарству пољопривреде истичу да је за безбедност и рок употребе овог сладоледа одговорана једино компанија „Фриком“.

– На основу Закона, за безбедност хране одговоран је искључиво произвођач. Ветеринарска инспекција ће извршити ванредни инспекцијски надзор по овом питању и установити да ли је посреди грешка у објављивању информација на сајту производача. Прописане казне за прекршаје правних лица, се крећу у износу од 150.000 до 1.000.000 динара – кажу у ресорном министарству.

Информер/Бранко Пантелић

Председник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Горан Паповић упозорава да ово није само заблуда, већ озбиљна обмана и превара коју надлежни органи морају да испитају и казне одговорне из „Фрикома“!

– Па, ово је брука и срамота! Ово је озбиљна превара компаније „Фриком“, чак мислим једна од озбиљнијих, јер осим што имају непостојеће датуме рока трајања, тим могу и да доведу у питање здравље потрошача. Јер, када имате такав производ, ви онда не знате ни да када је он заиста направљен, ни да ли он до тог јуна заиста важи. Немате појма ни да ли му је можда већ прошао рок употребе. Замислите да неко овај сладолед купи у мају 2020? У том тренутку, према сајту, том сладоледу је рок истекао, а на омоту пише да није. Па, после када дође до тровања или тегоба, компанија се ограђује – наглашава Паповић и додаје:

– Ово је очигледна обмана и пропуст, што потврђује и сазнање да су на званичном сајту преправили рок трајања сладоледа. Овај случај морају што пре да испитају и санитарна и ветеринарска инспекција и да се озбиљно позабаве даљом контролом ових посластица – апелује наш саговорник.

Председник Удружења „Заштита потрошача“ Ненад Бумбић шокиран је потезом компаније Фриком да на свом званичном сајту преправи рок трајања сладоледа.

– Озбиљно забрињава то што је тако велика компанија попут „Фрикома“ спремна да се игра са здрављем својих купаца! Kада сам видео да су променили рок трајања на званичном сајту, благо речено, доживео сам шок! Оригиналан рок трајања био је 20, а пре два дана је промењен на 24 месеца. То не може бити случајност. Kако су ођедном, након ваших питања, закључили да тај сладолед ипак може да траје четири месеца дуже?! – наглашава Бумбић.

У „Фрикому“ су одлучили да ћуте о овом случају и да нам не одговоре на постављена питања.

„ФРИKОМУ“ НИЈЕ ПРВИ ПУТ ДА ВАРА

* Дарко Р. (29), асистент маркетинга у „Фрикому“, ухапшен је јер је одавао тајне где се продају сладоледи који доносе награду, те је тако присвојио џип и неколико стотина хиљада евра
* „Фриком“ је одбио да исплати родитеље девојчица из Рибара код Kрушевца и Александровца које су у наградној игри добиле по 10.000 евра и оптужио њихове родитеље да су фалсификатори. Те две девојчице извукле су на оба краја штапића сладоледа исте знакове, на основу којих је, према правилима наградне игре, требало да добију по 10.000 евра. Kада су отишли у „Фриком“, тамо су им рекли да је реч о фалсификату штапића! Објаснили су да је лажни штапић могао да настане брисањем нуле на једном крају како би уместо 100.000 испало 10.000 евра.
* „Фриком“ је потресла афера када је Национална организација потрошача Србије позвала на бојкот његовог сладоледа због „преварне и обмањујуће маркетиншке кампање у којој се потрошачи позивају да купују те сладоледе да би учествовали у наградној игри која заправо није ни почела“. НОПС је тада тврдио да „Фриком“ није обавестио јавност да су у продаји прошлогодишњи штапићи, као ни како изгледају нови. Потрошачи који су звали „Фриком“ да би подигли награду добили су одговор да су то неважећи штапићи јер је наградна игра завршена.

 

Заштитник потрошача

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*