Све остаје у кући: Брачни пар на челу Азербејџана

Председник Иљхам Алијев именовао је за потпредседника своју супругу Мехрибан

0

БИВША совјетска република, сада самостална држава Азербејџан, биће позната и по томе што ће на њеном врху бити муж и жена. Председник Иљхам Алијев именовао је за потпредседника своју супругу Мехрибан. Она је досад била на челу Фонда Гајдара Алијева и посланица у азербејџанском парламенту.

После референдума који је одржан у септембру 2016. промењен је устав и уведена функција потпредседника Азербејџана. За увођење нове функције гласало је 89 одсто грађана те земље. Иначе, Азербејџан је земља са више од девет милиона становника.

По уставу на тој дужности може бити грађанин Азербејџана који има завршен факултет. Потпредседник не може бити хапшен, осим ако је ухваћен на месту кривичног дела. У случају да пре истека мандата председник напусти функцију, потпредседник га замењује.

Прва дама Азербејџана има 52 године и удала се за Иљхама Алијева 1983. године. Она је 1988. завршила медицински факултет у Москви, а 2005. је постала магистар наука. Заштитила је дисертацију „Еутаназија и проблеми хуманости медицине“. Иљхам и Мехрибан имају троје деце, две ћерке Лејлу (31) и Азру(30), као и сина Гајдара (20).

ДРУГА И У ПАРТИЈИ

МЕХРИБАН Алијева има бројна одликовања која је добила од Пољака, Пакистанаца, затим од Унеска и Светске здравствене организације. Три пута је бирана за посланика у парламенту на листи владајуће партије Нови Азербејџан. Од 2013. она је потпредседница партије Нови Азербејџан, на чијем је челу њен муж Иљхам.

Б. Влаховић, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*