Сведочење избеглице из Ирака: Бугарска полиција помаже кријумчарима који пребацују мигранте у Србију

0

Новинари Скај Њуза разговарали су са Азадом Алијем из Ирака, који је са породицом прешао бугарске планине, снимајући у сваком слободном тренутку камером шта се дешава

Kријумчарима који мигранте са Блиског истока преко планина пребацују из Бугарске у Србију, наводно помаже бугарска полиција, извештава британски „Скај њуз“ у контексту одлуке ЕУ да у Србију пошаље своје полицијске снаге како би регулисала прилив тражилаца азила.

Новинари Скај Њуза разговарали су са Азадом Алијем из Ирака, који је са породицом прешао бугарске планине, снимајући у сваком слободном тренутку камером шта се дешава, испричао је како бугарски полицајци помажу мигрантима.

„Били смо у планинама три дана и три ноћи. Два дана нисмо имали ни хране ни воде јер су нас кријумчари оставили у планинама. Моја деца су се готово смрзла, њихове руке су поцрнеле. То је било страшно. Након три дана прешли смо пут и тип је дошао са таксистом да нас одведе у Београд“, испричао је Али.

„Нико не може да пређе планине без помоћи кријумчара. Ти људи сарађују са бугарском полицијом. Видео сам полицајца који је отворио гепек и увео мигранте у возило“,рекао је Али.

Српски граничар Братислав Станојевић потврдио је за Скај Њуз да мигранти који прелазе бугарске планине обично имају кријумчаре који их чекају у Србији. Према репортажи британске куће, илегални прелазак границе није лак и већина мора да проба по некико пута пре него што пређе.

 

 

 

Скајњуз

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*