Шведско тужилаштво поново отвара истрагу о оптужбама „за силовање“ против оснивача Викиликса Џулијана Асанжа

0

Шведско тужилаштво поново ће отворити истрагу о оптужбама за силовање против оснивача Викиликса Џулијана Асанжа. Власти те земље желе да исптају Асанжа о оптужбама за силовање од пре девет година. Заменица јавног тужиоца Ева Мари Персон рекла је у Стокхолму да и даље постоји основана сумња да се тај злочин одиграо, иако је истрага била обустављена током боравка Асанжа у амбасади Еквадора у Лондону. 

„Одлука да се истрага оконча није била мотивисана недостатком доказа, веч околностима“, додала је она, преноси Блумберг.

Она је рекла да су се створили услови да се захтева његова предаја Шведској на основу европског налога за хапшење, што није био случај пре 11. априла, када га је британска полиција ухапсила у амбасади Еквадора.

Ово ће вероватно отежати напоре САД да Аустралијанац буде изручен тој земљи из Британије како би се суочио са оптужбама у вези са објављивањем поверљивих података.

Асанж негира оптужбе за силовање, а да би избегао изручење Шведској 2012. године склонио се у амбасаду Еквадора у Лондону и добио азил.

Међутим, азил му је прошлог месеца укинут па је Асанж ухапшен и осудјен на 50 недеља затвора због кршења прописа условне слободе.

Његово изручење траже и САД, због његове наводне улоге у објављивању поверљивих војних и дипломатских докумената 2010. године.

Викиликс: Нова истрага шанса да Асанж докаже да није крив

Главни уредник ВикиЛикса Кристин Храфнсон је данас рекао да ће одлука шведског тужилаштва да понови отвори случај силовања против Џулијана Асанжа оснивачу ВикиЛикса „дати шансу да спере љагу са свог имена“.

Храфнсон је навео и да је тужитељка Ева-Мари Персон била под „интензивним политичким притиском“ да отвори случај.

Према његовим речима, случај је од почетка био „погрешно водјен“.

Персон је објавила одлуку месец дана пошто је Асанж ухапшен у еквадорској амбасади у Лондону.

Асанжов шведски адвокат Пер Самуелсен рекао је да је његов клијент невин и да не разуме сврху отварања случаја старог 10 година.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*