СВЕТ СЕ ТРЕСЕ: Руски „нуклеарни Титаник“ је испловио (ВИДЕО)

0

Контроверзна руска плутајућа нуклеарна елктрана , „нуклеарни Титаник“ отпловила је на прво поморско путовање, а циљ је допремање енергије до Арктика.

Ова електрана требало би да снабдева са енергијом забачене руске базе на Арктику, међутим, критичари упозоравају да би руска нуклеарка могла да доведе до „Чернобила на леду“.

Брод Академик Ломоносов испловио је из бродоградилишта у Санкт Петербургу на прво путовање, а прећи ће преко Балтика и Норвешког мора до руске луке Мурманск. Одатле ће на лето 2019. кренути у Арктичко море како би снадбевао струјом и топлотом руске базе.

Ова електрана може да покрије потребе за енергијом готово 200.000 људи.

Међутим, критичари и чувари животне средине кажу да би могао да доведе до „Чернобила на леду“.

Нуклеарни експерт Гринписа за централну и источну Европу, Јан Хаверкамп, рекао је да иако су првобитни планови за тестирање пловила у Санкт Петербургу пропали, Ломоносов и даље представља претњу за околину.

„Тестирање нуклеарног реактора у густо насељеном подручју као што је Санкт Петербург је најмање речено неодговорно“ рекао је он.

Међутим, како је истакао, тестирање „нуклеарног Титаника“ далеко од очију јавности неће ништа променити.

„Нуклеарни реактори који се боре око Арктичког океана представљају шокантну претњу за крхко окружење које је већ под огромним притиском од климатских промена. Овај опасан подухват није само претња за Арктик, већ потенцијално и за друге густо насељене или угрожене природне регионе“, објашњава он.

Очекује се да ће изградња другог плутајућег постројења започети 2019. године.

Званичници скандинавских земаља, укључујући Норвешку и Шведску, изразили су забринутост због опасности да се догоди несрећа на мору, као током његове изградње. Међутим, тврде да су предузете мере предострожности како би се спречила нуклеарна катастрофа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*