Sveta Rusija u Srbiji

0

U Beogradu će 22-29. oktobra 2017. godine biće održana duhovno-prosvetna izložba-sajam „Sveta Rusija: od srca srcu“, čiji su organizator manastir Svete Jelisavete i Sestrinstvo u čast prepodobnomučenice velike kneginje Jelisavete iz Minska (Belorusija).

Projekat „Od srca srcu“ predstavlja mogućnost učestvovanja u lepoti i bogatstvu pravoslavne kulture kroz duhovne razgovore i koncerte, tematske fotoizložbe i ekspozicije, javna predavanja iz ikonopisa, kaligrafije i narodnih zanata i proizvode ručnog rada napravljene u manastirskim radionicama.

2017_afiša Serbiя srbsk (1)

Prvi put će u okviru izložbe biti održan susret-beseda s protojerejem Andrejem Lemešonokom – duhovnikom manastira Svete Jelisavete – i prezentacija tri knjige iz serije „Reč duhovnika“. Ove knjige je manastirska izdavačka kuća priredila od beseda, propovedi i odgovora oca Andreja na najčešća pitanja parohijana i prevedene su na srpski jezik. U knjigama, kao i u razgovorima, otac Andrej govori o spasenju i lepoti, pokajanju i strpljenju, ljubavi i smirenju, a takođe deli s nama lično iskustvo doživljaja učinjenih grešaka i pomoći Božije. Na susretu će svi oni koji to žele moći lično da postave pitanja ocu Andreju i da dobiju odgovore na njih. Takođe će moći da kupe gore navedene knjige. Susret će biti održan 24. oktobra u 16:00. U toku dana otac Andrej će takođe potpisivati svoje knjige.

Sestre manastira Svete Jelisavete pozivaju posetioce da se u toku celog sajma upoznaju s tehnikom stvaranja ikona uz korišćenje prirodnog kamena na otvorenoj prezentaciji ikonopisa, da učestvuju u javnim predavanjima iz kaligrafije, da vide svakodnevni život Belorusa s početka 20. veka u kulturno-istorijskog ekspoziciji „Beloruska kućica“. Fotoizložba posvećena socijalnom služenju manastira i Sestrinstva upoznaće posetioce s postojećim dobrotvornim projektima.

Na javnom predavanju iz kaligrafije svi oni koji to žele mogu da usvoje osnove pisanja crkvenoslovenskih slova pod rukovodstvom iskusnog majstora, a takođe da se upoznaju s istorijom skriptorijuma i razvoja pismenosti na teritoriji Belorusije.

Na javnom predavanju iz ikonopisa posetioci će moći da se upoznaju s umetnicima iz ikonopisne radionice manastira Svete Jelisavete i da usvoje izvesna umeća drevne tehnike slikanja ikona pomoću drobljenog poludragog kamenja i minerala.

Za sve vreme trajanja sajma radiće prodajna izložba proizvoda koji su s molitvom i ljubavlju napravljeni u manastirskim radionicama: ikonopisnoj, radionici za pravljenje riza za ikone, keramičarskoj, krojačkoj, radionici za rad sa kamenom, audio i video studiju, kao i mnogim drugim. Mnogobrojni proizvodi izdavačke kuće manastira Svete Jelisavete, jedne od najboljih u Belorusiji, zauzimaće centralno mesto na izložbi-sajmu. Sestre milosrđa i monahinje vode brigu o nekoliko dečjih domova, bolnica, internata, dispanzera za tuberkulozu, dva utočišta za beskućnike. Sva prikupljena sredstva biće utrošena za dela milosrđa.

„Sveta Rusija: od srca srcu“ nije samo izložba-sajam, to je mogućnost da čovek da svoju leptu za dela milosrđa i da provede vreme u toplom, skoro porodičnom krugu.

 

Mesto održavanje i radno vreme izložbe-sajma:

Bulevar vojvode Mišića 14, paviljon 4, 11000 Beograd, Srbija.

Svakog dana od 10:00 do 20:00.

S molitvama za Vas i Vaše bližnje,

sestre manastira Svete Jelisavete

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

*