„Sveti Branimir Glavaš. Uskoro“

0

Profesor FPN u Zagrebu Dejan Jović oslobađajuću presudu Branimiru Glavašu prokomentarisao je rečima „Sveti Branimir Glavaš. Uskoro“.

„Sveti Branimir Glavaš. Uskoro“, napisao je Jović na Tviteru.

Vrhovni sud Hrvatske poništio je prvostepenu presudu kojom je Branimir Glavaš osuđen zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Presuda je ukinuta zbog bitnih povreda krivičnog postupka, među ostalih i zbog tvrdnje zagrebačkog suda da Hrvatska u vreme kada su zločini počinjeni nije bila u međunarodnom oružanom sukobu.

Jović tvitom o uskoro svetom Branimiru Glavašu aludira na čitav slučaj oko kardinala Alojzija Stepinica zbog kojeg su odnosi Hrvatske i Srbije u poslednje vreme zategnuti.

Osuđujuća presuda protiv Stepnica poništena je u Hrvatskoj zbog čega je Srbija poslala protestnu notu susedima, a inače se snažno se protivi pokušajima njegove kanonizacije.

Osim toga, Jović je gostujući nedavno u Kažiprstu izjavio da Hrvatska nema snagu da blokira Srbiju ni nekoliko meseci, a kamoli decenijama kako najavljuju pojedinci.

„Hrvatsku je prvo blokirala Britanija, ali joj se niko nije pridružio. Sloveniju je blokirala samo Hrvatska, a sada je ključ za Srbiju da se Hrvatskoj niko ne pridruži“, kaže Jović.
B92

POSTAVI ODGOVOR

*