Свети Валентин посвађао православце и католике на Лезбосу

Свађа православаца и католика око прославе Дана Светог Валентина, познатог као Дан заљубљених, потресла је острво Лезбос, где се налази реликвија за коју се верује да садржи мошти тог свеца.

0

Поп велике православне цркве у Митилени, главном граду Лезбоса, Атанасиос Јусмас у име својих верника је оштро протестовао против обележавања Дана Светог Валентина.

Како је пренела грчка агенција Ана, он је запретио да ће се окренути правосуђу како би спречио да његова црква, која је симбол тог острва, буде на плакатима на којима се оглашавају догађаји.

Прелат католика у Митилени приписао је гнев православаца „неколицини ограничених фундаменталиста“ и указао је да је Валентин, проповедник и свештеник из Италије из 3. века, проглашен за мученика пре расцепа између католичке и православне цркве.

Прославе Светог Валентина почеле су на Лезбосу 2015. године, када је на то острво враћена реликвија за коју се претпоставља да садржи мошти Светог Валентина. Реликвија се сада налази у католичкој Цркви Успења.

Међу догађајима којима се обележава овај светац, који се завршавају 14. фебруара, налазе се такмичење у певању и љубавним песмама.

Локална власт, која покушава да оживи туризам на Лезбосу, до сада није реаговала на ту полемику. Лезбос је био у самом средишту великог егзодуса људи из ратом погођене Сирије у Европу 2015, па је сезона 2016. била веома лоша за туризам.

У Грчкој је православна црква, која је доминантна и није одвојена од државе, покушавала да убеди заљубљене у Грчкој да славе један пар православних мученика, али без успеха.

Католичка мањина у Грчкој већ дуго се буни због дискриминације.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*