Svi Srpski premijeri se uklapaju u isti profil, svi osim jednog!

0

Prosečan premijer srpske vlade je muškarac od 50 godina, iz Beograda, koji je po zanimanju ekonomista ili pravnik. On je i lider stranke, a politička orjentacija koju zastupa je centar.

Ovo je profil prosečnog premijera, koji je u poslednjih 15 godina vodio srpsku vladu. Većina je iz Beograda, i svi su, osim Mirka Cvetkovića, bili ili se i dalje nalaze na čelu stranaka koje su u datom trenutku bile i stožer srpskih vlada.

Mirko Cvetković je po mnogo čemu različiti od svojih prethodnika i naslednika u Nemanjinoj 11.

Nije bio autoritativna ličnost, nije vodio stranku niti je imao veliku podršku u njoj, a moć koja proilazi iz pozicije premijera praktično nije bila u njegovim rukama, već u rukama tadašnjeg predsednika i lidera DS Borisa Tadića. Ipak, jedini je koji je istrajao ceo četvorogodišnji mandat.

Drugi srpski premijeri su, sasvim sigurno, bili različiti u politici koju su reprezentovali, njihovi dometi su bili drugačiji, kao i sistem vrednosti na kome je, u njihovo vreme, počivalo srpsko društo, ali svi oni, kada je reč o formi (obrazovanju, starosti, poziciji u stranici…) pripadaju jednom te istom profilu.

Sa druge strane, prosečan ministar u srpskoj vladi je takođe muškarac iz srpske prestonice, ali nešto mlađi – 48 godina. On je po struci ekonomista, a njegova politička orjentacija je centar-desno.

Najstarija Dačićeva vlada, najmlađa Vučićeva

Kako je pokazalo istraživanje Instituta za evropske poslove, “najmlađe” vlade su ova poslednja na čelu sa Aleksandrom Vučićem, kao i druga vlada Vojislava Koštunice, u kojima je prosečna starost ministara 45 godina.

U ostalim vladama ministri su u proseku imali 47 godina, dok je “najstarija” bila ona čiji je premijer bio Ivica Dačić, gde su ministri, u proseku, imali 54 godine.

Beograđani najčešće sedeli u vladama

Beograd prednjači kada je u pitanju poreklo članova vlade. Koštuničina vlada iz 2007. i vlada Mirka Cvetkovića iz 2008. imale su najviše članova iz srpske prestonice – po 14. Međutim, stvari se menjaju od 2011. godine, tako da je Cvetkovićeva vlada nakon rekonstrukcije imala više ministara koji su rođeni van Beograda.

Ovaj trend je najizraženiji bio u rekonstruisanoj vladi Ivice Dačića, gde od 22 ministra njih 12 nije bilo iz prestonice. Najmanje rođenih Beograđana bilo upravo u Dačićevoj vladi – ukupno pet. Osim iz prestonice, od 2001. do danas po tri ministra su bila iz Novog Sada, Niša i Šapca, po dva iz Kruševca, Sombora i Trstenika, dok nijedan nije bio iz Kragujevca.

Najmanje fakultet

Sazivi vlada Srbije koji su u svojim redovima imali najviše ministara koji su završili samo fakultet su rekonstruisane vlade Ivice Dačića (13) i Mirka Cvetkovića (12), kao i vlada Aleksandra Vučića (11). Najviše doktora nauka bilo je u rekonstruisanoj vladi Zorana Đinđića (13), kao i vladama Zorana Živkovića (12) i drugoj vladi Vojislava Koštunice (12), dok najmanje doktora nauka ima saziv Aleksandra Vučića (5).

Nema ravnopravnosti polova

Ako bi se ravnopravnost polova merila po sastavu srpskih vlada, zaključak bi bio da ravnopravnosti nema jer su žene u odnosu na muškarce mnogostruko manje zastupljene u najvažnijem izvršnom telu u zemlji. Vlade koje su imale najviše žena ministarki – po pet, bile su Cvetkovićeva i Dačićeva vlada. Vlada Aleksandra Vučića ima četiri žene, koliko ih je imao i kabinet Zorana Đinđića.

Desnica, centar levica, pa u krug

Kada je u pitanju politička orjentacija stranaka, i tu je bilo pomeranja od desnice, preko centra, do levice i unazad. Vlade Zorana Đinđića i Zorana Živkovića, zbog velikog broja stranaka koje su bile njihov deo, mogle bi da se okarakterišu kao vlade centra.

Koštuničina vlada iz 2004. godine u svom sastavu imala je najviše ministara koji su bili desno orjentisani. Vlada Mirka Cvetkovića je otišla na potpuno drugu stranu, jer je u njoj od 27 ministara njih 17 bilo levog opredeljenja. Na izborima 2012. ponovo dolazi do promene u orjentaciji, koja sa većinom naprednjaka u vladi, ponovo počinje da naginje na desno.

Premijeri Srbije od 2000. godine

Godina     Premijer     Grad     Starost   Obrazovanje    Orijentacija
2001     Đinđić       Beograd     49        Filozof            Centar
2003     Živković   Niš           43       Ekonomista         Centar
2004     Koštunica  Beograd     60       Pravnik              Desno
2008     Cvetković   Beograd     58       Ekonomista      Centar-Levo
2012     Dačić         Žitorađa   46       Politikolog        Levo
2014     Vučić         Beograd      44       Pravnik              Centar

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*