Тачи: Један народ, две државе… Никада није било боље

0

Председник Kосова Хашим Тачи изјавио је да су Албанци један народ са две суверене државе и са сном да буду у чланству евроатлантских институција.

„Ми смо један народ са две суверене државе. Обе наше државе имају један сан. Имају један циљ, интеграцију у евроатлантске институције“, истакао је Тачи на свечаности обележавања 105 година од проглашавања независности Албаније и на Дан албанске националне заставе.

Kако каже, 28. новембар је прослава “обнове достојанства и јачања наше националне свести“, а тај дан обележава “тренутак одвајања од дугог ропства и почетак епохе модернизације албанског народа”.

Он је истакао да је скоро један век после стварања албанске државе, Kосово напокон постало слободно захваљујући неуморним напорима који су крунисани борбом Ослободилачке војске Kосова, која је пронашла подршку у демократском свету, у САД, Европској унији и НАТО-у.

Према његовим речима, никада раније Албанци нису били у бољој историјској позицији, него у овој тренутку: „Албанија је чланица најјаче војне организације на свету, НАТО-а. Kосово је слободна и суверена држава“:

Осим тога, Тачи је навео да с јасном филозофијом и оријентацијом према демократским западним вредностима, Kосово и Албанија данас развијају међусобне економске, културолошке и политичке односе, као никада до сада.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*