ТАЧИ: Прве информације – ускоро истина о убиству Ивановића?

0

Косовски председник Хашим Тачи тврди да прве информације о убиству лидера ГИ СДП Оливера Ивановића дају наду да би ускоро могла да се открије права истина и они који су иницирали и извршили овај атентат.

Два дана након убиства Тачи је, у данас објављеном интервјуу за Дојче веле, рекао да не жели да угрожава истрагу, нити да прејудицира ко стоји иза тог убиства, ко је подстрекач, а ко извршилац.

Ипак, Тачи наводи да је Ивановић имао и српско држављанство, а позвао се и на Ивановићеве изјаве да је највеће проблеме имао са Србима, и да му они прете.

Тачи сматра да је циљ Ивановићевих убица био да „нашкоде Косову, међуетничким односима између Албанаца и Срба на Косову или да створе још већи раздор између Срба на северу Косову“.

Није искључио ни могућност да је циљ убиства Ивановића било прекидање дијалога у Бриселу, пошто се, како каже, зна да ће тај дијалог на крају довести до признања косовске независности.

Каже да жели да верује да је убиство Ивановића „појединачан, изолован случај“, али да, како је рекао, не може да каже да се то догодило случајно и да није добро испланирано.

„Ипак, безбедносно стање на Косову је врло добро. Већ пет-шест година није било никаквог озбиљнијег међуетничког или политичког инцидента. Јединице Кфора се константно смањују, што је резултат побољшања безбедносне ситуације. Институције државе преузимају дужности од Еулекса, тако да је Косово добар пример мира и стабилности“, тврди Тачи.

Избегавајући директан одговор на питање који је његов став у вези са укидањем Специјалног суда за ратне злочине припадника тзв. ОВК, Тачи је на инсистирање новинара и опаску да је управо он пре две године инсистирао на томе да се изврше уставне промене и усвоји Закон о оснивању тог суда, поновио да је тада мислио, а и сада мисли да је формирање тог суда „историјска неправда за Косово“.

„Увек сам говорио да је то била, јесте и биће неправда. Постоји тенденција да се жртве криминализују, а да се они који су на Косову извршили геноцид амнестирају“, каже Тачи, који тврди да је у време усвајања закона о Специјалном суду ситуација била „узми или остави“.

На директно питање да ли ће Специјални суд бити укинут, Тачи поново не даје одговор, већ каже да је власт у Приштини подељена, а да он, како је рекао, неће да се изјашњава о раду било које парламентарне групе.

Тачи није дао одговор ни на питање какво је његово лично мишљење о томе да ли би закон о Специјалном суду требало укинути или не.

А на питање да ли има информације о томе да је и сам под истрагом то суда, Тачи, између осталог, каже да је то је ствар која га најмање тангира, јер, како каже, Косово има паметнија посла него да комплетну енергију троши само на Специјални суд.

„Рекао сам већ: за оне који су ратовали за слободу земље, ово је најмања цену коју би морали да плате за евроатлантску будућност Косова и како би се сачувало партнерство са САД, ЕУ и НАТО. То партнерство за Западом створили су управо ти људи — не они који нису веровали у слободу и независност Косова, а сада се позивају на евроатланстске вредности“, навео је.

Тачи је одбио да комнтарише упозорења америчког амбасадора у Приштини, који је ових дана запретио оштрим санкцијама косовским лидерима уколико Специјални суд буде укинут.

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*