Тачи: Русија ће признати Косово

3

Хашим Тачи је у интервјуу за аустријски дневник “Пресе“ изјавио да се Косово не боји Специјалног суда за ратне злочине зато што је тзв. ОВК водила праведан рат, као ни да Русију не доживљава као непријатеља и да очекује да Русија призна Косово, али и да иза “случаја Ђурић“ стоје власти из Београда.

“За Русију је готово немогуће да игра неку улогу на Косову. Ми не видимо Русију као непријатеља. Политика Москве се више солидарише са Србијом, него што се противи Косову. Очекујем да Косово буде признато од Русије. Овим чином ће Русија помоћи Србији да се ослободи лажних митова.“, оценио је Тачи, додајући да је поносан што је председник  једне проевропске и проамеричке државе.

“Случај Ђурић је био непотребан. Ово је била провокација власти из Србије. Били смо у позицији када смо требали да реагујемо или прихватимо кршење територијалног интегритета наше земље. Тај став није послужио Косову и не желим да се нешто овако понови. Зато, ми треба да започнемо поново дијалог са Србијом.“, истакао је он, наглашавајући да се на Самиту у Софији сложио са председником Србије Александром Вучићем да споразум нема алтернативу.

“Дијалог је тежак процес који проузрокује главобољу свим странама. Али, то није бокс меч у коме само једна страна побеђује. Треба да буде “вин-вин“ ситуација за обе стране.“, тврди Тачи и додаје да Косово жели међусобно признање и ако се сада не искористи шанса за решење биће изгубљена још једна деценија. Тачи каже да нема разлога за страх од Специјалног суда, јер је тзв. ОВК водила праведан рат.

“Ми се не бојимо суда и правде зато што немамо шта да кријемо. Ослободилачка Војска Косова је водила праведан рат. Не могу да кажем да је сваки војник био анђео, али је наша ствар била праведна. Специјални суд даје Косову могућност да докаже одговорност као држава.“, рекао је, напомињући да нема информацију да се његово име налази на листи оптужених и да не жели да коментарише такве спекулације.

М.Ћурчић, Видовдан

3 КОМЕНТАРА

  1. Ти немаш ништа против Русије шиптарско муслиманско ђубре!! А шта би тек било да имаш нешто против Русије?! Шта си терористо радио у Отави у новембру 2017??Дошао си на
    позив премијера канаде либерала–педерчине Џастина трудоа да одржиш предавање у дому лордова о штетном утицају Русије на балкану!! И терориста стао си да је утицај Русије
    геноцидан

  2. Упс штампарска грешка у мојој 2 поруци и то у задњој реченици и уместо стао треба да буде
    СРАО

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*