Тачи: Убедићу Србе да гласају за војску Косова! (ВИДЕО)

Косовски председник Хашим Тачи тврди, реагујући на забринутост САД и НАТО-а у вези са трансформацијом Косовских безбедносних снага, да се не ради о "једностраном потезу" и каже да су КБС спремне да постану војска, преноси Коха диторе.

0

Говорећи на конференцији за новинаре у Приштини о томе да Српска листа неће гласати за закон, Хашим Тачи је рекао да тај проблем постоји већ неколико година и да је затражио од „косовских партнера“ да убеде посланике са те листе да буду за, како тврди, уставне и законске промене.

„Косово не прави никакве нагле кораке, не прави никаква изненађења. Није никаква једнострана или некоординисана акција, нити нелегални или неуставни поступак. Нема никакве акције која би се сматрала опасношћу за мир на Косову или у региону“, каже Тачи.

Додаје да се ради о томе да су косовске институције одлучиле да КБС дају задужења професионалне војске а да је то изазвало само „једну земљу и то Србију“.

Како тврди Тачи, тренутно је једина претња миру у региону повећање утицаја Русије и броја њених авиона и војних база, како каже, у Србији. Тој претњи, наводи, треба да се додају претње које представља тероризам, где „Косово наставља да буде шампион у региону у бескомпромисној борби против тероризма“.

„Очекујем да НАТО буде свестан тих специфичних ризика и да не брине о трансформацији КБС знајући да су КБС обучене од стране НАТО-а и њених чланица. То је мој директан одговор на забринутост НАТО-а, генералног секретара НАТО-а и САД“, каже Тачи.

Премијер Александар Вучић изјавио је да му је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг захвалио што је Србија чувала мир и стабилност и обавестио га да је НАТО против формирања војске Косова, што је оценио као јасну победу Србије.

САД и НАТО инсистирају на томе да се трансформација КБС изведе уз уставне промене које би подржала Српска листа.

Иначе, Тачи је претходно за Глас Америке признао да Косово нема међународну подршку, нарочито од САД, за измену закона којима би се КБС дале надлежности војске.

„Постепена трансформација КБС“

Тачи је у телефонском разговору са шефом НАТО-а Јенсом Столтенбергом рекао да ће трансформација КБС бити изведена корак по корак, координисано и у складу са косовским уставом и додао да Приштина три године безуспешно покушава да увери Србе да буду део тог процеса.

Тачи је навео да је Столтенбергу пренео да „већ три године покушавамо да уверимо Србе да буду део тог процеса и подрже успостављање косовске војске, што су они категорички одбили, под директним утицајем из Београда“.

Према Тачијевим речима, Столтенберг је изразио разумевање за забринутост неких чланица НАТО и ставове земаља које нису признале Косово.

Срби против војске Косова, Приштина не одустаје

Председништво косовске Скупштине прихватило је Нацрт закона о трансформацији Безбедоносних снага Косова у војне снаге, који је иницирао косовски председник. Срби искључују било какву подршку формирању косовске Војске, а творци косовског Устава подсећају да су за одбрамбене снаге потребне уставне промене. НАТО и Америка упозоравају да је реч о једностраној иницијативи. Генерални секретар НАТО-а обавестио је српског премијера да се Алијанса противи формирању косовске Војске! Председник Владе је захвалио на таквој реакцији и поручио да ће Србија учинити све да се сачувају мир и стабилност.

Осим посланика Српске листе, а има их 11, у Скупштини Косова ће махом сви други посланици гласати за предлог закона о промени мандата безбедносних снага.

„Једногласном одлуком смо проследили Влади Нацрт закона о безбедносним снагама. Очекујем да се ускоро врати у Парламент“, каже Кадри Весељ, председник косовске Скупштине.

„Подржаћемо предлог без обзира на то ко га процесуира, било би добро да је уз уставне промене, али док је Српска листа одлучна да не гласа за уставне промене, остаје на нама да процесуирамо закон“, наводи Паљ Љекај из Алијансе за будућност Косова.

Срби су категорично против формирања косовске војске.

„Законски и регуларно по Уставу то не може да се спроведе без нас. Ова импровизација која је сада на снази и коју гледамо, ће пре свега имати неку дневну политику и очигледно да многи који навијају за изборе, и који желе да створе ситуацију у којој су избори неизбежни, намерно повлаче овакве популистичке потезе како би подигли сопствени рејтинг и како би створили додатну кризу, како би произвели изборе“, сматра потпредседник косовске Владе Бранимир Стојановић.

Познаваоци уставних питања на Косову и Метохији не споре Хашиму Тачију право да иницира промену закона. Међутим, да ли је могуће променом закона изменити мандат безбедносних у оружане снаге?

„То није могуће. Било би противуставно. Е сад што се тиче организације то је питање односно опсег, делокруг закона. Што се тиче есенцијалне, супстанцијалне промене, почев од имена то је искључиво ствар уставне промене“, каће професор уставног права Риза Смака.

Сједињене Америчке Државе су, преко Амбасаде у Приштини, изразиле забринутост због иницијативе Хашима Тачија.

„Усвајање предложеног закона приморало би нас да преиспитамо нашу билатералну сарадњу са Косовским безбедносним снагама, укључујући нашу дуготрајну подршку тим снагама“, сматрају у САД.

И из седишта НАТО-а, генерални секретар Јенс Столтенберг у телефонском разговору са приштинским званичницима Исом Мустафом и Хашимом Тачијем, упозорава на штетност једностраних одлука.

„Савезници НАТО-а су озбиљно забринути због предлога приштинских власти о трансформацији безбедносних снага у војску Косова, без неопходних уставних промена. Јасно сам ставио до знања да су једнострани потези штетни и позвао косовске власти да буду у блиском контакту са Београдом“, навео је Столтенберг.

У разговору са косовским председником, српски премијер није се сагласио са формирањем косовске војске, у томе очекује помоћ ЕУ, Америке и Русије.

„Просто то би било кршење резолуције 1244 али нећете веровати иако нас то не би требало да занима супротно је чак и косовоском уставу. дакле то је просто, не разумем, да ли они планирају да имају неке изборе у мају месецу па све то раде због тога, сувише су то крупне ствари да би се неко тиме играо“, рекао је премијер Србије Александар Вучић.

На упозорења међународних и српских представника, Хашим Тачи одговара да нема повратка назад и да ће безбедносне снаге бити војска.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*