Тачи уочи одласка у Брисел: Србија да призна Косово!

0

Најбоље могуће решење је да Србија призна Kосово, а то би било окончање овог важног процеса дијалога, рекао је Тачи

Хашим Тачи је изјавио данас, уочи наставка разговора у Бриселу, да је дошло време да се отвори последње поглавље у дијалогу Београда и Приштине, а као најбоје могуће решење наводи да Србја призна косовску независност. Тачи тврди да се у Бриселу неће говорити о унутрашњим питањима Kосова.

– Најбоље могуће решење је да Србија призна Kосово, а то би било окончање овог важног процеса дијалога, који је почео као технички, а сада улазимо у напреднију фазу политичког дијалога, која ће коначно довести до признања Kосова од стране Србије – рекао је Тачи за радио Слободна Европа

Тачи тврди да се у Бриселу неће говорити о унутрашњим питањима Kосова.

– Дефинитивно је дошло време да се отвори последње поглавље у дијалогу Kосова и Србије, поглавље нормализације међудржавних односа, што подразумева нормализацију у области политике, сигурности, економије, регионалне и евроатланске интеграције, а на основу вредности европске перспективе двеју држава – казао је Тачи.

Он је додао да, “што краће то поглавље буде трајало, то ће бити боље и за Kосово и за Србију”.

Тачи је навео да теме за сутрашњи састанак нису прецизиране, али је нагласио да су “Kосово и Србија аутономне земље са својим суверенитетом” и да Kосово у овом последњем поглављу неће преговарати о питањима која се не тичу “нормализације односа двеју држава”.

О унутрашњим питањима Kосова, додао је, Kосово само одлучује.

Тачи је рекао да су створене околности да Београд и Приштина морају да уђу у процес нормализације међудржавних односа, а након “тешке провокације Србије са хапшењима, возом и зидом у Митровици”.

На питање како коментарише став опозиције да Kосово треба због тога да прекине дијалог са Србијом, Тачи је одговорио:

– Земље и у времену тензија и ратова воде дијалог. Најважније је да се поштује Устав, закони и суверенитет и онда не би требало бити сумње. Овај дијалог подржава САД и ЕУ и убеђен сам да дијалог ојачава државу Kосово. Било би у интересу да се оконча и ово последње поглавље, које ће довести до нормализације односа и признања Kосова од стране Србије – закључио је он.

У Бриселу ће сутра бити одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине, којој ће, поред премијера Србије Александра Вучића и косовског премијера Исе Мустафе, присуствовати и председник Србије Томислав Николић и Хашим Тачи.

Брисел поздравља долазак представника Београда и Приштине на највишем нивоу, на сутрашњи састанак, изјавила је портпаролка Европске комисије Маја Kоцијанчић, оценивши да развој ситуације последњих дана наглашава потребу за појачаном опредељеношћу и ангажовањем обе стране.

 

 

 

 

Телеграф, Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*