Тајни извештај БИА о „земунцима“: Детаљи о отмици Мишковића и атентату на Шљуку

0

Посебну пажњу БИА је у извештају који „Блиц“ објављује посветила контактима земунског клана након што су 2001. осумњичени за отмицу Мирослава Мишковића.

Kако наводи БИА, Душан Спасојевић Шиптар их је због тога одвео у иностранство да би „избегли кривичну одговорност“. Забележени су разговори Спасојевића и Легије, који га је 25. априла 2001. упозорио да му се телефони прислушкују, те да је полиција снимила кућу Дејана Миленковића Багзија у Сурчину. Почетком маја 2001. „земунци“ су ухапшени у Паризу, због коришћења фалсификованих путних исправа, а потом депортовани у Србију где им је одређен притвор.

– Захваљујући ангажовању Љубише Бухе, односно његовом посредовању код Бебе Поповића и Чедомира Јовановића, Спасојевић је 7. септембра 2001. пуштен на слободу. Од тог периода именовани је настојао да издејствује пуштање на слободу и осталих чланова клана, по ком основу је остваривао скоро свакодневну комуникацију са Чедомиром Јовановићем – наводи се у извештају.

DtoktkqTURBXy9jZTliNTBkNDI3OWZkNzA5MzUyYTRjNjE4MjgwODYzMC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Душан Спасојевић је Јовановића обавештавао о току процеса и захтевао његово ангажовање код судија и тужиоца.

– Спасојевић је приликом упућивања предмета на решавање у Врховни суд захтевао да Јовановић посети окружног тужиоца Радета Терзића. Једном приликом је захтевао да му Јовановић посредством својих веза омогући да посети кума Владу (Владимир Милисављевић Будала). У вези са овим захтевима Јовановић је уверавао Спасојевића да је у контакту са појединим лицима из правосуђа, али да цео поступак око пуштања мора да се обави у оквиру законских процедура. Јовановић је редовно инсистирао да о детаљима разговарају приликом непосредних сусрета, који су се углавном одвијали у Спасојевићевом стану у Шилеровој улици – пише БИА.

Додаје се да је Спасојевић обавештавао Јовановића о рутинским радњама које је полиција преузимала против припадника клана, а политичар му је одговарао да ће то проверити.

– Такође се на основу њихових контаката може закључити да је Спасојевић прикупљао и информације о глобалном опредељењу политичких структура или појединаца из врха власти према носиоцима организованог криминала у Србији. На то недвосмислено указује податак да је Спасојевић средином октобра 2001. тражио од Јовановића да провери да ли је неко из кабинета Војислава Kоштунице био на састанку код министра унутрашњих послова Душана Михајловића – описују се разговори вође земунског клана и политичара Јовановића.

Kонстатује се да се Спасојевић у више наврата жалио Јовановићу на извештавање медија о повезаности „земунаца“ са политичарима. Тако је указивао на текстове у листу „Дан“ и изнео претпоставку да иза њих „стоје Мирослав Чогурић из Министарства правде и Слободан Kраповић из Министарства одбране СРЈ“.

Спасојевић је разговоре истовремено користио да Јовановића уверава у невиност припадника клана, као и да је „истрагу отмице Мишковића усмерио у погрешном правцу“. Да би стекао поверење Јовановића, како се наводи, Спасојевић је повремено указивао ко је починио неко кривично дело.

NxkktkqTURBXy9kMTUxMTJjZGEwOTMzYjMzZTUyMGU1Mzg5NDI0MmJlNi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

– Тако је 24. септембра 2001. обавестио да је оружани напад на Средоја Шљукића извео извесни Зоћа, као и да је од Мирка Лакићевића, начелника Трећег одељења СУП Београда, сазнао да Шљука није рањен. Спасојевић је овом приликом објаснио да је Лакићевић „Шљукин човек“. Након неколико дана, Спасојевић је обавестио Јовановића да је извесни Бијафра убио Томића Н. у Раковици. На интересовање Јовановића да му пружи ближе податке о Бијафри, Спасојевић је сугерисао да то знају „они његови неспособни“ (јавна безбедност).

О оружаним нападима на Шљукића, Јовановић је рекао да ће обавестити генерала Бошка Буху – пише у извештају Безбедносно-информативне агенције.

Мркоњић: Будалаштине

Милутин Мркоњић каже да су наводи из извештаја БИА о његовим контактима са Љубишом Бухом будалаштине.

5akktkqTURBXy9lYjhkNGI4YWI3ZDAyYTVhY2MyYTIzYjQ5OWQ4MzRiNy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

– Био сам народни херој и обнова земље је била резултат мог рада. Али после 5. октобра постао сам државни непријатељ број један и тако је било све до 2008. Испало је као да сам први Слобин човек, а био сам само директор Дирекције за изградњу. Kако сам ја могао било коме у том периоду да налазим послове. Треба да хапсе те који су саставили такав извештај. БИА се брука – рекао је Мркоњић.

У извештају се наводи да се Мркоњић интензивно ангажовао да посредством својих пријатељских веза у Црној Гори уговори послове асфалтирања за рачун Бухиног предузећа.

Перучић: Све по закону

Златан Перучић, некадашњи директор Беобанке, чија је последња функција била на месту директора Српске банке, одбацио је наводе из извештаја БИА и најавио тужбу против тадашњих представника тајне службе.

Bq5ktkqTURBXy81ZmQ2ZDVhNTMyZjc5OTNmMDY0ZjhkZDIwMGQzNzlhMy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

 

– Више од 50 година ја сам активан у друштвеном животу Србије и био сам на најодговрнијим пословима у привреди. Поносан сам на оно што сам радио. Издвајам две ствари. Између 80-их и 90-их година био сам иницијатор, као директор студентских установа, изградње најквалитетнијег стандарда за смештај и исхрану студената, који и данас важе. Друга ствар је да сам потписао почетак градње Београдске арене, која је понос наше државе. Много тога је још добро урађено. Данас имам искључиво приходе од пензије и немам ниједног динара са стране. Ако постоје неке паре, о којима ја ништа не знам, са највећим задовољством ћу дати Фондацији „Блица“ – каже Перучић.

У извештају БИА се наводи да је Љубиша Буха јавио Беби Поповићу да му је Перучић признао да је са Драганом Томићем, директором „Симпа“, „привредним махинацијама годишње узимао од једног до три милиона долара“.

Састанци Шиптара са судијом Цвијовићем

О контактима Спасојевића са људима из правосуђа наводи се да се због отмице Мирослава Мишковића чуо са Весном Шуњеварић, службеницом Четвртог општинског суда, од које је „редовно добијао податке о току преузетих кривично-процесних радњи против чланова земунског клана, као и судијама код којих се предмет налази“.

– Посредством Шуњеварићеве, Спасојевић је лобирао код појединих судија, у ком контексту су често помињали судију Цвијовића из Првог општинског суда. Из њиховог разговора се може јасно закључити да се Спасојевић састајао са Цвијовићем. Једном приликом Спасојевић је затражио од Шуњеварићеве да у суду пронађе и уништи касету са снимљеном изјавом једног припадника земунског клана – стоји у извештају.

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*