Tema majskog Sabora SPC – mešanje Carigrada i Amerikanaca u unutrašnje stvari SRPSKE CRKVE: Slučaj vladike Maksima!

1

Redovni Sabor SPC počinje 9. maja u manastiru Žiča. Pored redovnih tema kao što su stav SPC o Kosovu i Metohiji, koji ostaje nepromenjen, zatim obrazovanja bogoslova, biće reči i o novom Ustavu SPC koji još nije izglasan, a najvažnija tema Sabora će svakako biti slučaj episkopa zapadnoameričkog Maksima.

U Patrijaršiju je NEZVANIČNO stiglo pismo sveštenstva iz Amerike koji kritikuju rad episkopa Maksima. Pored ovog pisma unazad par meseci teče diskusija episkopa bačkog Irineja i episkopa Maksima iz koje se moglo saznati da postoje dve struje u SPC. Jedna koju predstavlja Maksim i koja je naklonjena interesima Carigrada i druga koja želi da SPC ostane neutralna u sukobu Moskve i Carigrada onoliko koliko se to može.

Iz krugova bliskih Mitropolitu Amfilohiju, uredništvo sajta Patriot je saznalo da na ovogodišnjem Saboru episkop Maksim neće biti sankcionisan zbog svog otvorenog stavljanja na stranu Carigradske patrijaršije. Mitropolit Amfilohije iako lično smatra da je Maksim izašao iz okvira delovanja jednog srpskog episkopa, nije voljan da podrži sankcionisanje episkopa Maksima, možda i najviše zbog bliskih odnosa sa umirovljenim episkopom Atanasijem Jevtićem čiji je duhovno čedo Maksim.

Iz istih izvora saznajemo da je vladika Maksim finansijski dobro nagrađen od Carigrada za svoj rad na pokušaju uvlačenja Srpske crkve u spor koji Carigrad ima sa Moskvom a za interese Carigrada.

Bilo je predloga i da se vladiki Maksimu ponudi da pređe u Carigradsku patrijaršiju, ali je on njima van SPC bezvredan. Koristan im je samo dok zastupa interese Carigrada unutar SPC, kako bi na taj način izazvao podozrenje Moskovske patrijaršije prema SPC. – tvrdi naš izvor.

Kako saznajemo u ovaj slučaj su se direktno umešali i pojedinci iz Američke Ambasade u Beogradu. Dva puta su dolazili u Patrijaršiju da mole da se vladika Maksim ne raščini. Prvi put je postojala inicijativa da se vladika Maksim premesti u Mileševsku eparhiju namesto dosadašnjeg episkopa Atanasija Rakite, koji bi bio penzionisan. Drugi put su Amerikanci molili da se nađe neka zgodnija eparhija od Mileševe jer je Mileševska mala eparhija, te da mu se po mogućnosti da da bude episkop u Beogradu.

Vladika Maksim je ovih dana boravio u Crnoj Gori kod mitropolita Amfilohija, da bi od njega iskamčio podršku na predstojećem Saboru. Maksim, takođe planira i da se vidi sa vladikom Ignjatijem Midićem koji takođe važi za pobornika grčke struje u SPC. Međutim po našim saznanjima, od vladike Ignjatija neće dobiti otvorenu podršku, pre svega zato što Ignjatije ne želi otvorenu konfrontaciju sa većinom vladika u Saboru SPC. Mada je i sam vladika Ignjatije svojevremeno podržavao nastojanja Carigradske patrijaršije da se srpskim episkopima u dijaspori dodele samo titularni nazivi, bez katedre. Taj plan je trebao da obezvlasti SPC u dijaspori te da eparhije i parohije padnu pod vlast Carigrada.

Nastojanje Carigrada da pod svoju kontrolu stavi sve pravoslavne eparhije i parohije u dijaspori kao i priznavanje Vaseljenskog patrijarha za svojevrsnog papu su ključni problemi u odnosima Carigrada i drugih pravoslavnih crkava.

Sve pomesne pravoslavne crkve su zahtevale od Vaseljenskog patrijarha da pokrene Svepravoslavni Sabor da bi se ta pitanja i nedoumice rešile ali je on to odbio. Potom su pravoslavne crkve zamolile Aleksandrijskog patrijarha da pokrene Sabor, ali on nije smeo. Na kraju je Antiohijski patrijarh pristao da pokrene Svepravoslavni Sabor na kome bi se definitivno raščivijale sve novotarije koje Carigrad pokušava da nametne poslednjih decenija.

Inače se među visokim klirom grčke crkve šuška da je vaseljenski patrijarh teško bolestan i da ima kancer.

Slučaj vladike Maksima preti ne samo da naruši dobre odnose SPC sa Ruskom crkvom već i da odvede SPC jednim sasvim novim pravcem, tvrdi naš izvor, pravcem koji ne bi bio Svetosavski. To što se planski vrši propaganda preko pojedinih medija kako su „mlađi“ episkopi okupljeni oko Maksima i Grigorija, školovaniji i razumniji za razliku od navodnih starijih episkopa jeste klasičan pokušaj spinovanja zarad interesa Carigrada. Ti episkopi, koji su do sada imali lične koristi od zastupanja interesa Carigrada niti su intelektualci kakvim ih se želi predstaviti, niti su van bogoslovskog školovanja stekli neko šire obrazovanje. Upitno je njihovo razumevanje teorije evolucije po kojoj su navodno postali poznati kao progresivni. Kada bi sutra mejnstrim stav bio da je Štrumfeta stvorila svet oni bi isto tako bili potpisnici apela koji takav stav podržava – tvrdi naš izvor.

Videli smo kako se Carigrad besprizorno umešao u kanonski prostor Ruske crkve u Ukrajini. Mada je tada iz Carigrada stizalo uverenjavanje da neće na isti način tretirati raskol u Makedoniji i sektu u Crnoj Gori, već samim tim što crnogorski sektaši pod vođstvom Miraša Dedeića i makedonski raskolnici imaju opštenje sa raskolnicima u Ukrajini koje je priznao Carigrad kao validnu pravoslavniu crkvu, jasno govori u kom pravcu će se stvari dalje odvijati.

Uplitanje Carigrada u unutrašnje odnose u SPC još je jedan pokazatelj pretenzija Vaseljenskog patrijarha. Uvlačenje pojedinih labilnih i potkupljivih episkopa SPC u sopstvene sukobe sa Moskvom zarad konfrontiranja celokupne SPC sa Ruskom crkvom, a posredno i sa drugim pravoslavnim pomesnim crkvama koje se ne slažu sa odlukama Carigrada, samo je blagi nagoveštaj onoga što je Carigrad spreman da uradi. U dogledno vreme od Carigrada se može očekivati da prizna i makedonsku raskolničku crkvu kao i crnogorsku sektu.

Kada se zna da je kranji cilj Carigrada kontrola nad svim eparhijama i parohijama svih pravoslavnih crkava u dijaspori, a zbog čega drugog do zbog materijalne koristi i vlasti, onda je sasvim logično očekivati da i delove SPC u regionu, koji su pod strašnim pritiskom lokalnih vlasti i propagande u odsudnom času Carigrad prigrabi sebi.

Patriot tim

Patriot

1 KOMENTAR

  1. Njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej pozvao je ΛV da prisustvuje na Saboru SPC u Patrijaršiji. Dobro bi bilo da ga Patrijarh unapredi u mitropolita na KiM. On je sve u Srbiji (predsednik, premijer, ministar, ustav, sudstvo, policija, novinar, tužilaštvo i što ne još?), još mu nedostaje crkovna vlast. Kada je mogao arhiepiskop Kiparske pravoslavne crkve da bude i prvi predsednik Republike Kipar može i ΛV. Vreme je!

POSTAVI ODGOVOR

*