Тестамент Павла Вујисића: „Пошто мислим мрети…“

0

Павле Вуисић важио је за несвакидашњег, непредвидљивог и живописног човјека који нас и после смрти засмејава и изненађује.

Рођен је 10. јула 1926. у Београду. Пре почетка глуме, бавио се новинарством у Радио Београду и студирао је права, али уместо адвоката постао је највећи глумац домаће кинематографије, за кога је чак и легендарни Орсон Велс тврдио да је талентованији од њега, пише „Бука“.

Иако је био јако цењен као глумац, није успео да упише Факултет драмских уметности. Био је тежак за сарадњу, није избијао из кафане и са Аде, а све што би зарадио, а зарађивао је много, поклонио је. Међутим, његов тестамент (написан шест година пре него што ће умрети) попут његових улога и карактера, истовремено је тужан и урнебесно смешан.

– Тестамент Павла Вуисића, рођеног од мајке Радмиле и оца Миша, који дана првог новембра 1982. године, при чистој свести и здравога ума саставља ову поруку. Мирјани, жени ми, све што имам за случај да одапнем, остављам, с тим да разумно распрода или отуђи имовину моју, односно своју, а ако не буде у стању да имовином располаже, да то само суд може урадити. Мирјана, ако после мене остане, има да ме сахрани са свим адетима и честима цркве православне, са шест попова да се пред мојим телом виде и чују.

Сахранити ме има у гробницу нашу, говор посмртни или слично да се чуо није. Ових шест попова, које за инат хоћу, да се оно што се око гроба ради, раде и ћуте.

Нека у себи певају. Пошто мислим мрети, што бих и онако све ово писао, још да вас замолим да ми нико никакав говора, нити једне речи не проговори, јер ћу се у гробу преврнути и не само преврнути, већ и устати из гроба да га ноћу морим и да му, њему и свима, колико их је на свету, је*ем матер – наводи се у тестаменту Павла Вуисића, а преноси „Бука“.

Павле Вуисић разболео се од канцера 1988. и након три месеца преминуо. По његовој жељи, није било ни говора ни песме попова, нити је ико од колега био присутан. Супруга Мирјана се није више удавала, а и данас чува његове ствари.

 

 

Бука

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*