Тома академик! Матија Бећковић у шоку!

0
POLITIKA Svetosavska akademija na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na fotografiji Tomislav Nikolic, foto Zorana Jevtic

Председник Србије Томислав Николић ушао је у ред патрона Европске академије наука и уметности. Европска академија наука и уметности, на предлог САНУ, окитила председника титулом коју има и 29 нобеловаца

За ову престижну улогу председника је предложила Српска академија наука и уметности (САНУ), која је и образложила свој предлог пред колегама из Европе. Николић ће, наиме, наредне четири године обављати дужност патрона ЕАНУ, који има око 1.500 чланова, врхунских научника и уметника, међу којима је и 29 нобеловаца.

Велики комплимент

– Аустријски амбасадор у Србији Јоханес Ајгнер недавно је донео повељу, сертификат председнику Николићу да је једногласном одлуком изабран за патрона ЕАНУ, међународне организације, чији је члан и САНУ. То је велики комплимент нашој академској заједници, али и председнику Србије, који ће у марту следеће године бити промовисан у патрона и држати приступну беседу у седишту Академије у Салцбургу – каже за Курир Јасмина Митровић Марић, саветник председника за високо школско образовање.

– То је доказ колико Европа цени наша достигнућа у природним и хуманистичким наукама и како вреднује однос председника Николића са представницима академске заједнице Србије и Европе. Поред државничких обавеза, рад председника Николића се препознаје и у области просветитељства, као настојања да се усвоје позитивни системи вредности, нарочито у школској и студентској популацији, али и промоцији наше академске заједнице у Европи и свету – каже Марић Митровић и додаје да отуда стално ангажовање, покровитељство и учешће председника на међународним и домаћим научним скуповима или ангажовање да се на УНЕСКО листу нематеријалног добра упише школа наивног сликарства из Ковачице као српски бренд.

У друштву научника

– У том смислу, председникова ангажовања су стална – крајем овог месеца биће домаћин Председништва Светског славистичког савеза, а 3. септембра обратиће се научницима из читавог света на скупу који организују УНЕСКО и САНУ, који је посвећен Милутину Миланковићу и проблемима климатских промена у свету – наводи саветница председника.

ЕАНУ је основана у Аустрији 1990. на иницијативу хирурга-кардиолога Феликса Унгера из Салцбурга, бечког надбискупа Франца Конига и политиколога и филозофа Николауса Лопковица. Сенат Академије кандидује и бира чланове, а на основу заслуга у науци и(ли) уметности. Академија је оформљена средствима ЕУ, Аустрије, јавних агенција и приватних спонзора, али при томе остајући, како се наводи, идеолошки и политички независна.

Бећковић у шоку ТОМА ПАТРОН? ТО ЈЕ НЕКА ИНТРИГА

Не верујем у то – била је прва реакција академика Матије Бећковића кад смо упитали шта подразумева функција патрона ЕАНУ, на коју је изабран председник Николић. На питање како не верује кад се то десило на предлог САНУ, он је узвратио:

– Такво нешто не постоји. Нити постоји веза САНУ са ЕАНУ, нити САНУ нешто предлаже. То је нека интрига.

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*