Toma Fila: „Krcun je Kalabiću obećao život, ali izgleda da nije održao obećanje“

0

Rehabilitacija Nikole Kalabića komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini, ne samo što je izazvala oštre reakcije i negodovanje kako državnih funkcionera, tako i istoričara, već je i ponovo pokrenula pitanje kako je četnički komandant završio život, kao i večito pitanje – da li je on izdao Dražu Mihailovića.

Jedan od naših najpoznatiji advokata Toma Fila ispričao je za današnje izdanje lista „Alo“, da zna pravu sudbinu Nikole Kalabića, a da je to tog saznanja došao igrom sudbine. Naime, vozač njegovog oca, takođe jednog od najpoznatijih beogradskih advokata Filote File, bio je čovek koji je čuvao Kalabića u vreme suđenja Draži Mihailoviću.

„Nikolu Kalabića Ozna je držala u stanu na poslednjem spratu jedne zgrade u Kosovskoj ulici, odmah iza Skupštine. On ne samo da je bio veliki zločinac, nego je i izdao Držau Mihailovića. Bio je živ kada su Dražu streljali, a to znam jer je čovek po imenu Josif, koji ga je čuvao, prvo bio vozač mog oca, a potom i moj“, rekao je Fila.

U presudi Višeg suda u Valjevu po kojoj je Kalabić rehabilitovan, navodi se da je on stradao u jednoj od pećina u okolini Valjeva pre nego što je Draža Mihailović uhapšen. Međutim, Kalabićeva izdaja je po decenijama već opšte mesto „nezvanične istoriografije četničkog pokreta“, ali pouzdanih podataka o tome kako je skončao Kalabić nema.

„Veoma dobro znam šta se dešavalo u tom stanu. Moj nekadašnji vozač Josif, koji je u međuvremenu preminuo da mu ne spominjem prezime, jer je iza njega ostala porodica, bio je zadužen tada za Kalabića. Pazio ga je 24 sata dnevno, pili su rakiju i razgovarali o svemu. Krcun je Kalabiću obećao život, ali izgleda da nije održao obećanje. Verujem da je likvidiran na Adi ili Ratnom ostrvu, gde i mnogi drugi,, ali to mogu samo da pretpostavim, dok je sve ostalo što sam rekao istina. Kalabić je bio živ kada su steljali Dražu Mihailovića“, rekao je Fila.

 

 

Alo

POSTAVI ODGOVOR

*