Top 5 NBA igrača ikada

Top 5 NBA igrača ikadaNBA postoji od 1946. godine. U to vreme bili smo svedoci kako neki od najvećih sportista svih vremena izlaze na teren. Postojali su različiti stilovi igre koji su se ukrštali u nekoliko različitih epoha. Danas strelci dominiraju sportom, ali tek pre nekoliko decenija centar je vodio igru. Videli smo odbrambenu dominaciju, oštre snajpere iza linije za tri poena, lukave sečere i svestrane božanstvene sportiste. Sa svim ovim različitim veštinama, razlikama u stilu igre i nivoima atletizma, veštine i treniranja, teško je odrediti ko je najbolji igrač svih vremena. Argumenti se mogu dati za igrače kao što su Majkl Džordan, Lebron Džejms, Karim Abdul-Džabar i Bil Rasel. Svi oni se mogu smatrati odličnim iz različitih razloga. Kada gledamo celu sliku, moramo da pogledamo statistiku, priznanja, šta je dala era u to vreme, i koje su snage i slabosti svaki igrač imao da bismo utvrdili ko je zaista bio najveći. Ovo je lista pet imena koja su postala sinonimna sa NBA ligom.

  • Kobi Brajant

Kobi “Crna mamba” Brajant je definisao 2000-te. Bio je najbolji strelac svih vremena sa ubistvenim instinktom koji je izazivao strah u njegovim protivnicima. Brajant je svoj nadimak stekao zato što je bio smrtonosan na terenu kao otrovna crna mamba. Igrao je u NBA ligi 20 godina, osvojivši 5 šampionata na tom putu, uključujući 3 uzastopna. Do danas, Brajant je ostao jedan od najhladnokrvnijih šutera svih vremena, ostvarivši 17 pobedničkih šuteva u svojoj karijeri i još 7 izjednačenih šuteva koji su doveli do pobeda u produžetku.

  • Hakim Oladžuvon

Hakim OladžuvonHakim “D Drim” Oladžuvon je jedan od najvećih odbrambenih igrača u istoriji NBA. Rođen je u Lagosu u Nigeriji, gde je započeo svoju košarkašku karijeru pre nego što je otputovao u Sjedinjene Države da igra za Univerzitet u Hjustonu. Iako nikada nije igrao košarku do svoje 15. godine, dominirao je gde god je igrao. Oladžuvon je postao jedna od najmoćnijih snaga u NBA ligi. Bio je neverovatan skok koji je bio bez premca kada je u pitanju odbrana. Oladžuvon je dva puta vodio u ligi po skokovima i tri puta vodio u blokadama. U stvari, on i dalje vodi na listi blokiranih šuteva svih vremena u NBA sa preko 500 blokada, sa ukupno 3.830. Međutim, Oladžuvon nije bio samo odbrambena snaga, već je bio i odličan u ofanzivi. U proseku je beležio 21,1 poen po utakmici u karijeri. Osvojio je dva NBA šampionata tokom svoje karijere i bio je MVP finala za obe serije.

  • Majkl Džordan

Džordan je sinonim za košarku. Kada ljudi razmišljaju o sportu, obično misle na Džordana. Džordan je najbolji strelac u istoriji igre. Nije rođen sa snagom Šaka ili veličinom Karima, a ipak ga nijedan igrač na terenu nije mogao zaustaviti. Osvojio je titulu strelaca u ligi 10 puta tokom svoje karijere, i to je doprinelo pobedama. Džordan je pobedio više puta od bilo koga. Postavio je rekord u pobedama u sezoni sa Bulsima 1996. godine kada je predvodio tim do 72 pobede i šampionata, što je podvig koji nije oboren 20 godina. Takođe ima dve odvojene tri trke u šampionatu i savršen rezultat u finalu 6-0.

  • Šakil O'Nil

Šakil O'Nil

Šakil O'Nil je najdominantniji igrač u istoriji NBA lige. Uprkos Šakovoj ogromnoj veličini i moći, on je zbog svoje veličine bio mnogo više od nezaustavljive sile. Šak je dominirao terenom i u napadu i u defanzivi. Tokom karijere postigao je 28.596 poena; ovo mu trenutno daje 8. rekord svih vremena po poenima u karijeri. Uzeo je i 13.099 skokova, što ga stavlja na 15. mesto po rekordu svih vremena. U defanzivi je takođe blokirao 2.732 šuta, čime je i u toj kategoriji bio na 8. mestu svih vremena.

  • Lebron Džejms

Lebron Džejms je najveći igrač svih vremena. On dominira u NBA ligi otkako je ušao u ligu sa 18 godina, tek završio srednju školu. Ne samo da je Džejms postigao velike stvari, već igra na višem i zaokruženijem nivou od bilo koga u istoriji. Džejms može sve. Može da postigne gol bilo koje noći, može da odbije loptu, i on je najveći pas napred u istoriji lige. Trenutno je jedini igrač u istoriji lige koji se nalazi u prvih 10 po postignutim poenima i asistencijama. Takođe je među 50 najboljih svih vremena po skokovima. On je jedini igrač koji je ikada zabeležio preko 34.000 poena. 9.000 asistencija i 9.000 skokova.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *