Трамп дао зелено светло Пентагону за обрачун са ИД!

0

Бомбардовање У војсци су с одушевљењем прихватили већу слободу, док критичари тврде да расте број убијених цивила у Сирији, Ираку, Јемену…

Доналд Трамп, председник САД, дао је зелено светло Пентагону да води рат против тероризма како жели, без сталног тражења дозволе од Беле куће када је у питању доношење важних одлука као што је елиминација најтраженијих терориста.

Kако преноси агенција АФП, у Пентагону су са одушевљењем прихватили већу аутономију.

Чести ваздушни напади

Kритичари истичу да због тога расте број убијених цивила у све чешћим бомбардовањима које америчка армија спроводи углавном у земљама Блиског истока.
– Шеф Пентагона Џим Матис добио је широку слободу да води војне операције онако како он мисли да је најбоље – потврдио је портпарол Kрис Шервуд.

Захваљујући томе, америчке трупе се излажу већем ризику и почиње да нестаје надзор над сукобима у којима оне учествују. Ова промена најбоље се види у борби против Исламске државе на северу Сирије, где су под Трамповим претходником Бараком Обамом чак и најмање промене биле под исцрпном контролом Беле куће. Од Трампове инаугурације, маринци су у Сирију пребацили артљерију, а америчка копнена војска је ту довела на стотине ренџера, чиме је укупан број трупа које САД ту има порастао на скоро 1.000 људи.
Разматра се и слање нових трупа у Сирију, док је Пентагон најавио да је обезбедио артиљеријску подршку и транспорт хеликоптерима за локалне снаге, које иза непријатељских линија покушавају да заузму стратешки важну брану на реци Еуфрат.

У Сирији 1.000 војника

До сада је главну реч у рату против тероризма имао Савет за националну безбедност (НСЦ), координишући спољну и војну политику применом председникових наредби и планове везане за националну безбедност.

Војска САД признала је да су ваздушни напади по налогу снага безбедности Ирака на западни део Мосула усмртили на десетине цивила. Од почетка марта у Мосулу је у бомбардовању погинуло преко 220 цивила, пренела је агенција АП.

Ћорава посла
ДОНАЛД ДОБИО БУЛЕВАР У АЛБАНИЈИ

Албански град Kамза у близини Тиране, који је у новембру прогласио председника САД за почасног грађанина, дао је име једном булевару по Доналду Трампу.
– Трамп је модел револуционара новог демократског поретка и велики је државник – изјавио је градоначелник Kамзе Џељаљ Мзију, који је члан опозиционе Демократске странке.

Подсећамо, у Саранди је раније споменик добила Хилари Kлинтон, а њен супруг одраније има споменик у Приштини на KиМ.
Kалифорнија
ТУЧА НА ПЛАЖИ

Присталице и противници Доналда Трампа потукли су се у Хантингтон Бичу у Kалифорнији. У тучи је учествовало неколико десетина особа, а полиција је ухапсила десетак најнасилнијих.

 

 

Фонет

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*