Tramp dao zeleno svetlo Pentagonu za obračun sa ID!

0

Bombardovanje U vojsci su s oduševljenjem prihvatili veću slobodu, dok kritičari tvrde da raste broj ubijenih civila u Siriji, Iraku, Jemenu…

Donald Tramp, predsednik SAD, dao je zeleno svetlo Pentagonu da vodi rat protiv terorizma kako želi, bez stalnog traženja dozvole od Bele kuće kada je u pitanju donošenje važnih odluka kao što je eliminacija najtraženijih terorista.

Kako prenosi agencija AFP, u Pentagonu su sa oduševljenjem prihvatili veću autonomiju.

Česti vazdušni napadi

Kritičari ističu da zbog toga raste broj ubijenih civila u sve češćim bombardovanjima koje američka armija sprovodi uglavnom u zemljama Bliskog istoka.
– Šef Pentagona Džim Matis dobio je široku slobodu da vodi vojne operacije onako kako on misli da je najbolje – potvrdio je portparol Kris Šervud.

Zahvaljujući tome, američke trupe se izlažu većem riziku i počinje da nestaje nadzor nad sukobima u kojima one učestvuju. Ova promena najbolje se vidi u borbi protiv Islamske države na severu Sirije, gde su pod Trampovim prethodnikom Barakom Obamom čak i najmanje promene bile pod iscrpnom kontrolom Bele kuće. Od Trampove inauguracije, marinci su u Siriju prebacili artljeriju, a američka kopnena vojska je tu dovela na stotine rendžera, čime je ukupan broj trupa koje SAD tu ima porastao na skoro 1.000 ljudi.
Razmatra se i slanje novih trupa u Siriju, dok je Pentagon najavio da je obezbedio artiljerijsku podršku i transport helikopterima za lokalne snage, koje iza neprijateljskih linija pokušavaju da zauzmu strateški važnu branu na reci Eufrat.

U Siriji 1.000 vojnika

Do sada je glavnu reč u ratu protiv terorizma imao Savet za nacionalnu bezbednost (NSC), koordinišući spoljnu i vojnu politiku primenom predsednikovih naredbi i planove vezane za nacionalnu bezbednost.

Vojska SAD priznala je da su vazdušni napadi po nalogu snaga bezbednosti Iraka na zapadni deo Mosula usmrtili na desetine civila. Od početka marta u Mosulu je u bombardovanju poginulo preko 220 civila, prenela je agencija AP.

Ćorava posla
DONALD DOBIO BULEVAR U ALBANIJI

Albanski grad Kamza u blizini Tirane, koji je u novembru proglasio predsednika SAD za počasnog građanina, dao je ime jednom bulevaru po Donaldu Trampu.
– Tramp je model revolucionara novog demokratskog poretka i veliki je državnik – izjavio je gradonačelnik Kamze Dželjalj Mziju, koji je član opozicione Demokratske stranke.

Podsećamo, u Sarandi je ranije spomenik dobila Hilari Klinton, a njen suprug odranije ima spomenik u Prištini na KiM.
Kalifornija
TUČA NA PLAŽI

Pristalice i protivnici Donalda Trampa potukli su se u Hantington Biču u Kaliforniji. U tuči je učestvovalo nekoliko desetina osoba, a policija je uhapsila desetak najnasilnijih.

 

 

Fonet

POSTAVI ODGOVOR

*