Tramp: Hilarina politika vodi do trećeg svetskog rata!

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio je da bi plan Hilari Klinton za Siriju "doveo do trećeg svetskog rata" zbog potencijala za konflikt sa vojnim snagama Rusije koja raspolaže nuklearnim oružjem.

0

Tramp je u intervjuu za Rojters rekao da je poražavanje Islamske države veći prioritet nego da se ubedi sirijski predsednik Bašar el Asad da se povuče, umanjujući na taj način značaj cilja koji američka politika već dugo ima.

Tramp je rekao da bi Klintonova mogla uvući SAD u svetski rat svojim agresivnijim stavom prema rešavanju konflikta u Siriji.

Klinton je pozvala na uspostavljanje zona zabranjenog leta i „bezbednih zona“ na terenu kako bi zaštitila one koji nisu uključeni u borbe, podsetio je Rojters. Neki analitičari strahuju da bi zaštita tih zona mogla dovesti SAD u direktan konflikt sa ruskim avionima lovcima, navodi britanska agencija.

„Ono što bi trebalo da uradimo je da se fokusiramo na ID. Ne bi trebalo da se fokusiramo na Siriju“, kazao je Tramp.

„Završićemo u trećem svetskom ratu zbog Sirije ako budemo slušali Hilari Klinton“, dodao je Tramp.

Ocenio je da je Asad sada mnogo snažniji nego što je bio pre tri godine i dodao da je manje važno naterati ga da ode sa funkcije od toga da se porazi Islamska država.

Tramp se, između ostalog, zapitao i kako će Klintonova pregovarati sa ruskim liderom Vladimirom Putinom nakon što ga je demonizovala.

Republikanski predsednički kandidat je takođe okrivio predsednika Baraka Obamu za pogoršanje odnosa sa Filipinima dok je na vlasti u toj zemlji novi predsednik Rodrigo Duterte.

Tramp se požalio i na odsustvo jedinstva republikanaca koji bi stali iza njegove kandidature i kazao da bi lako pobedio na izborima kada bi ga lideri te partije podržali.

„Da imamo jedinstvo u stranci, ne bismo mogli da izgubimo ove izbore od Hilari Klinton“, rekao je Tramp.

„Obama treba da bude pod istragom“

Donald Tramp je rekao i da predsednik SAD Barak Obama treba da bude pod istragom zbog privatnog servera i mejlova Hilari Klinton u vreme dok je bila državni sekretar.

Obama je „znao sve“ o njenim aranžmanima u vezi sa mejlovima, rekao je Tramp.

„Zato se založio za Hilari, jer nije želeo da bude uvučen u to zato što je znao sve o njenom privatnom serveru“, rekao je Tramp.

RTS

POSTAVI ODGOVOR

*