Трамп попушта у трговинском рату са Кином?

0

Након што су 2018. годину, упркос царинама наметнутим на кинеску робу, САД завршиле у рекордном дефициту у трговинској размјени с Кином, предсједник Доналд Трамп је очито увидио грешку. Сада је одлучио попустити и у трговинским преговорима “понудити уступке” Кини. Међу првима који су објављени, амерички предсједник је из дневног реда трговинских преговора искључио питање комерцијалне сајбер шпијунаже.

Амерички предсједник је очито заинтересован за завршетак дуготрајног процеса трговинских преговора с Кином и што скорије склапање трговинског споразума. Према Фајненшел Тајмсу је Доналд Трамп због тога направио озбиљне уступке, искључивши из дневног реда преговора питање наводних случајева комерцијалне сајбер шпијунаже.

Прије тога је Вашингтон оптужио Пекинг да су кинеске власти извршиле и спонзорисале хакерске нападе на америчке компаније. Амерички званичници и стручњаци за безбедност су се у више наврата жалили да је током протекле двије године кинеска крађа технологије и интелектуалног власништва знатно порасла. Међутим, сада су ставови Бијеле куће очито омекшали, пише Фајненшел Тајмс. “Многа питања су искључена из ових преговора, јер предсједник Трамп жели склопити договор“, изјавио је за Фајненшел Тајмс извор близак преговорима.

Нови круг преговора између Сједињених Држава и Кине је одржан 30. априла. Челник америчког министарства финансија Стивен Мнучин, који предводи америчко изасланство, већ је описао свој састанак с потпредсједником Државног вијећа Кине Љу Хеом као “продуктиван”. Сљедећи круг разговора заказан је за 8. маја.

“Управо сам завршио продуктиван састанак с потпредсједником Државног вијећа Кине Љу Хеом. Наставићемо преговоре у Вашингтону сљедећег дана”, након преговора у уторак је написао Мнучин на свом Твитеру.

Нема сумње да је Вашингтон очито заинтересован за рано склапање трговинског споразума с Пекингом. Тако је челник особља Бијеле куће, Мајкл Малвејни, на глобалном форуму Милкен Института рекао да преговори “не могу трајати бесконачно” и сљедећих неколико дана се они могу “могу окончати на овај или онај начин”. У исто вријеме, Малвејни је истакао како Вашингтон није заинтересован за “договор због договора самог као таквог”.

Уз уступак искључивања питања наводне комерцијалне сајбер шпијунаже од стране Кине, није познато чега се Трамп још одрекао како би се склопио коначни трговински споразум којим би се окончао трговински рат с Кином. Занимљиво, али кинески државни лист Глобал тајмс уопште није коментарисао преговоре и задњи чланак на ову тему је објављен 23. априла. Тада је у уредничкој колумни наведено како Кини треба трајан и чврст споразум са Сједињеним Државама.

Чини се да је Трамп овај пут ипак послушао стручњаке, који су га обавијестили да је трговински дефицит с остатком свијета 2018. године експлодирао и досегао историјскии рекорд од 891 милијарде долара. Прошле године је трговински дефицит премашио и онај који је Трамп обећао скресати, а који је 2017. износио 795 милијарди долара.

Доналд Трамп нимало није промијенио ситуацију, а прве двије године његове управе су најгоре у историји америчке економије. Подсјетимо да је том глобалном дефициту и даље највећа неравнотежа у трговини с Кином, која је прошле године досегла рекорд од 419 милијарди долара, што премашује катастрофалне резултате из 2017. године и 375 милијарди долара трговинског дефицита с азијским дивом.

Трговински рат Доналда Трампа је само погоршао амерички трговински дефицит. Док увоз кинеске робе у Сједињене Државе наставља да расте за 7 одсто, Кина је смањила увоз из Сједињених Држава. Сада је очито да мора промијенити курс и одустати од неразумних захтјева упућених Пекингу. Коначно, Кина је увијек била за споразум, али само онај који би створио “win-win” услове пословања за обје земље.

Извор logicno.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*