Tramp: Putine pomozi mi da srušim Hilari!

0

Republikanski kandidat za predsednika SAD, da bi pobedio demokratsku rivalku na izborima, pozvao hakere ruskog lidera da ukradu i objave 30.000 mejlova, koje je ona sakrila od javnosti

Republikanski kandidat za američkog predsednika Donald Tramp pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da mu pomogne da postane novi lider SAD.

Tramp je u sredu javno zatražio od hakera Kremlja da ukradu i obelodane mejlove demokratske kandidatkinje za predsednika Amerike Hilari Klinton, koji bi je kompromitovali i onemogućili da uđe u Belu kuću.
Mutne radnje
– Rusijo, ako slušaš, nadam se da ćeš moći da nađeš 30.000 mejlova koji su nestali. Mislim da će naša štampa to jedva dočekati – rekao je Tramp.

Mislio je na mejlove sa Hilarinog privatnog servera, koji je koristila u poslovne svrhe dok je bila državna sekretarka SAD, od 2009. do 2013. Ona je, nakon što je prošle godine otkriveno šta je radila, morala da preda sve te mejlove istražiteljima FBI kako bi se utvrdilo da li je ugrozila bezbednost zemlje nedovoljnom zaštitom poverljivih podataka.

Međutim, pre nego što je federalcima dala pristup mejlovima, ona je obrisala oko 30.000 poruka, navodeći da su u pitanju privatne prepiske. Nadležni iz FBI na kraju su odustali od pokretanja zvanične istrage, što veliki broj građana Amerike, kao i Tramp, smatraju skandaloznim.

Međutim, Tramp, koji je u više navrata hvalio ruskog predsednika, pozvao je u pomoć Rusiju nakon izbijanja novog skandala u čijem se centru opet nalazi Klintonova. Vikiliks je početkom nedelje objavio oko 20.000 mejlova Demokratske stranke, koji su kompromitujući za Hilari.

U pitanju su prepiske među zvaničnicima partije iz kojih se vidi da je stranka radila sve kako bi diskreditovala Hilarinog suparnika u borbi za predsedničku nominaciju Bernija Sandersa. Klintonova je za curenje tajnih mejlova okrivila Putina, navodeći da su njegovi hakeri ukrali prepiske da bi pomogli Trampu da postane predsednik SAD.

Ti mejlovi izazvali su čitav haos među pristalicama demokrata, koji optužuju Klintonovu da je namestila nominaciju. Oni su četiri dana zaredom protestovali u Filadelfiji ispred centra u kojem se održavala demokratska konvencija, na kojoj je Hilari zvanično proglašena prvom ženom kandidatom za predsednika.

Demonstranti su palili američke zastave i sukobili se s policijom, a uhapšeno je njih oko 30. Svi oni smatraju da je Hilari lažov i da je umesto nje Sanders trebalo da bude kandidat za Belu kuću.
Pristalice demokrata je dodatno šokiralo to što su u poslednjem trenutku otkazani govori Sandersovih pristalica na konvenciji.

Među demonstrantima našle su se i poznate ličnosti, poput glumaca Suzan Sarandon i Denija Glovera.
Sarandonova, dobitnica Oskara, koja je vatreno podržavala Sandersa od početka kampanje, smatra da je članstvo stranke prevareno.
– Potpuno je svejedno da li je mejlove hakovala Rusija ili vanzemaljci. Bitno je ono šta piše u njima. Demokratska stranka bi trebalo da objavi celokupnu sadržinu i onda da otvori raspravu o tome – rekla je Sarandonova i dodala da je za svagda završila sa demokratskom strankom.
Informer

POSTAVI ODGOVOR

*