Трамп се окружује генералима!

Изабрани председник САД Доналд Трамп окупља око себе све више бивших генерала што је неуобичајена пракса у савременој политици која би, према мишљењу многих стручњака, могла да буде нарочито опасна у администрацији чији председник нема политичког искуства.

0

Како наводи портал Политико, најмање четири пензионисана генерала могла би да заузму високе позиције у новој америчкој администрацији.

Чињеница да би Трамп могао да се ослања превише на бивше војне команданте у креирању спољне и безбедносне политике забрињава и неке конгресмене, дипломате и бивше званичнике за националну безбедност.

Осим тога, превелико ослањање на људе из војног окружења ослабило би уставне принципе цивилне контроле власти.

Иако Трампови кандидати из војних кругова нису неквалификовани, чак је избор пензионисаног генерала Џeјмса Матиса за секретара одбране наишао на позитиван одјек, постоји ризик да би нова администрација могла да гледа своју спољну и одбрамбену политику кроз војну призму, занемарујући дипломатију и политику.bn-ra908_theran_gr_20161201225354„Не бих препоручио пензионисаног генерала за министра одбране“, рекао је Вилијем Пери који је био шеф Пентагона током мандата председника Била Клинтона за Политико.

Помињање пензионисаног генерала Дејвида Петреуса као потенцијалног кандидата за државног секретара за Перија само повећава забринутост.800px-david_h-_petraeus_press_briefing_2007„Генерал на месту државног секретара и секратара одбране није добра идеја. Никад то не бих препоручио. Више бих волео на том месту неког ко има искуства у дипломатији и политици“, наглашава Пери.

Пензионисани генерал Пол Керн сматра да је логично да Трамп као бизнисмен тражи савет о националној безбедности од пензионисаних генерала, али „ако их је превише тај тренд не желимо да гледамо“.

Осим Матиса за секретара одбране, Трамп је именовао пензионисаног генерала Мајкла Флина за свог саветника за националну безбедност.633207-e1407429622387-1024x776Такође, размишља и о постављању пензионисаног генерала Џона Келија за министра унутрашње безбедности, а у петак је разговарао са пензионисаним адмиралом Џејем Коеном, бившим званичником за унутрашњу безбедност.130320-D-TT977-044	Commander, U.S. Southern Command Gen. John F. Kelly, U.S. Marine Corps, briefs the media in the Pentagon on March 20, 2013.  Kelly addressed topics ranging from detainees at Guantanamo Bay to partnerships with Central and South American countries.  DoD photo by Petty Officer 1st Class Chad J. McNeeley, U.S. Navy.  (Released)Ово није први пут да председници размишљају о пензионисам генералима за високе функције у националној безбедности. На позицији саветника за националну безбедност која за разлику од других, не захтева одобрење Сената, био је Брент Скоукрофт.

А пензионисани генерал Колин Пауел, који је био државни секретар у време председника Џорџа Буша, био је саветник за националну безбедност председника Роналда Регана.

Први саветник за националну безбедност Барака Обаме био је пензионисани морнарички генерал Џим Џонс.

„Пензионисани генерали скоро сви имају широко образовање“, каже пензионисани генерал и бивши командант НАТО Весли Кларк и додаје да они знају како велики системи функционишу и у већини случајева не траже шансу за напредовање на друге позиције.

Са друге стране, демократски конгресмен Адам Смит из државе Вашингтон, који не подржава избор Матиса за секретара одбране, каже да је кључна ствар разлика између војне и цивилне перспективе, а да је за спољну политику потребан избалансиран приступ.

Са тим се слаже и бивши званичник Беле куће Гордон Адамс.

„Председник и потпредседник који не знају много о спољној политици окружују се људима који су носили униформе. То је противно америчкој традицији цивилне контроле“, каже Адамс.

Како додаје, само зато што су скинули униформе, не значи да су цивили.

„Они и даље дају војничке савете. Матис је сјајан командант на бојном пољу, али никад није био политичар“, закључује Адамс.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*