Трамп уводи царине на кинеску робу.

0

АМЕРИЧКИ ЛИДЕР ТРАЖИ ДА СЕ СУФИЦИТ КИНЕ У ТРГОВИНИ СА САД ОДМАХ СМАЊИ ЗА 100 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА

ДОНАЛД Трамп је открио да је `замолио` државни врх Кине да одмах смањи сопствени суфицит у трговини са Сједињеним Државама за 100 милијарди долара.

Нагласио је да је о томе већ разговарао са кинеским лидером Си Ђинпингом и наставио непосредно пре потписивања „меморандума о трговинским мерама против Кине”:

„Желимо да смањимо свој трговински дефицит са Пекингом јер је прошле године премашио 500 милијарди долара. Иницијатор увођења царина на кинеске производе је Роберт Лајтхајзер”.

А Лајтхајзер је Трампов човек од поверења за питања трговине и има ранг министра иако то није.

Сам „меморандум” садржи цео низ мера уперених против свега што Американци сматрају непоштеним у трговинској пракси Кине.

Документ Лајтхајзеру даје право да предлаже царине на кинеску робу, да преложи списак такве робе и да покреће поступке против Кине пред Сетском трговинском организацијом.

„Меморандумом” се америчком министру финансија, Стивену Мнучину, налаже да у року од 60 дана припреми ограничења за улагање америчког капитала у кинеске фирме.

Након што га је потписао, Трамп је објавио: „Ово је први овакав пакет мера, али ће их бити још”.

Лајтхајзер Кинезе посебно оптужује да на недопуштен начин долазе до америчких технологија (ноу-хау) и да их потом користе за стицање конкурентских предности.

У Белој кући не крију да рачунају да ће Кина од смањивања суфицита у трговини са САД имати стварну штету од 50 милијарди долара и да је та сума једнака ономе што Кинези на САД зараде путем „непоштене трговине”.

Трамп жели да макар битно смањи могућности Кине да купује уделе у америчким компанијама и да се на тај начим домогне њихових техонологија.

Један представник Беле куће је изјавио да мере из „меморандума” треба да САД заштите од „одређене форме економске агресије са стране Кине”.

The Wall Street Journal је објавио да Кина спрема узвратне мере које ће прво осетити амерички извозници пољопривредних производа (соје, свињетине….).

У шта ће се ово изродити, тешко је прогнозирати, поготово што САД намеравају да пред СТО оспоре Пекингу право да од америчких компанија које улазе на кинеско тржиште тражи да инвестирају у заједничке фирме и да кинеским партнерима предају технологије јер, у супротном, не могу добити дозволу за стављање у промет на територији Кине.

Нови шеф америчког Система федералних резерви, Џером Пауел, упозорио је да је могућ трговински рат који би захватио и ЕУ и више других земаља.

Званични Перкинг је протеклих дана позивао Трампа да се не „препушта емоцијама” и упозорио га да је спреман на парирајуће мере.

Портпаролка кинеске дипломатије, Хуа Чунјин, саопштила је да је Пекинг спреман да штити националне интересе у економској конфронтацији са Сједињеним Државама.
Кина је вечерас званично затражила од САД да се уздрже од најављених „трговинских мера”.

Преко своје амбасаде у Вашингтону је упозорила и затражила:

„Позивамо САД да пажљиво повлаче потезе и да не доводе у опасност трговинске односе наших земаља и да не покушавају да нанесу штету Кини јер то на крају донети штету и самим САД”.

У саопштењеу амбасаде се подвлачи: „Кина је дубоко разочарана и одлучно је против оваквих дејстава. Ако САД започну трговински рат – Кина ће бити спремна да се бори до краја и да своје легитимне интересе заштити свим неопходним средствима”.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*