Трамп забранио трговину обвезницама и акцијама Венецуеле

0

Амерички председник Доналд Трамп потписао је извршну уредбу којом забрањује трговину одређеним обвезницама венецуеаланског јавног сектора како би извршио притисак на владу председника Николаса Мадура да обустави своју „тиранију“, саопштила је данас Бела кућа.

Трамповом уредбом забрањује се трговина новим обвезницама и акцијама које је издала венецуеланска влада и њена државна нафтна компанија ПДВСА, преноси Ројтерс.

Међутим, Бела кућа напомиње да ова уредба дозвољава да америчко Министарство финансија издаје лиценце за друге трговинске и хуманитарне трансакције, укључујући финансирање трговине, извоза и увоза нафте и трансакција искључиво са огранком ПДВСА у САД, под називом „Китго“ (Citgo).

Амбасадорка САД у УН Ники Хејли рекла је данас да америчке санкције против Венецуеле представљају снажну поруку председнику Николасу Мадуру да Сједињене Америчке Државе неће толерисати „диктатуру“ у тој земљи.

Хејли је, говорећи у седишту Уједињених нација, навела да од ње није тражено да се састане у УН са министром спољних послова Венецуеле Хорхеом Ареазом, који борави у Њујорку, преноси.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*