Trbušni ples je jedan od najstarijih oblika plesa koji je i dan danas veoma popularan svugde u svetu. Trbušni ples se prvi put pojavio još u antička vremena, u staroj Grčkoj i Egiptu gde je bio način izražavanja pre svega emocije žena. Definitivno je da se ovde radi o jednom obliku umetnošću, ali je logično se postavlja pitanje da li ga možemo svrstati u grupi sporta. Pokreće celo telo i sa time ima pozitivnu ulogu na zdravlje. Danas, svugde u svetu se organizuju takmičenja u ovoj oblasti, pa sve ovo potvrđuje preptostavku da je trbušni ples u stvari sport.

Trbušni ples je umetnost

Trbušni ples je umetnostKao što je rečeno, ljudi su se još u antičkoj dobi bavili sa ovom umetnošću koja je tada pre svega bila izraz plodnosti žena. U suštini, žene, koje su bili robovi htele da pokazuju svojom plesom njihove emocije prema svojim vlasnicima. Ove žene su često na različitim vašarima plesali da bi zaradili nešto novaca. Ovaj ples, koji ima istočno poreklo, ali je ubrzo postao veoma popularan i u zemljama zapadnog sveta. Naziv „trbušni ples“ nije u potpunosti tačan, jer se u ovom aktivnosti celo telo se pokreće, ne samo stomak. Na orijentalnu muziku ritmično se pokreću u kružnom obliku stomak i guzica, ali istovremeno i noge, ruke i prstiju. Žene nose različite dekorativne haljine koje su ukrasene kamenima podižući nivo doživljaja posmatračima.

Interesantno je da pored žena i muškarci su se bavili sa njim, mada u znatno manjem procentu.

Trbušni ples je sport

U poslednje vreme se sve više raspravlja o razvrstavanju ove aktivnosti u grupi sportova. S ozbirom, da on pokreće celo telo i time doprinosi potizanju zdravlja, ima nešto u ovome.

Trbušni ples je sportNa trbušni ples možemo da gledamo kao da je sport, s obzirom, da možemo preko 300 kalorije ponišiti ako se plešemo tokom sat vremena. Pored toga, sa ovom vrstom aktivnosti poboljšava se držanje tela i kičma. Pošto se u ovom sportu najviše pokreću stomačni mišići, dobro utiče i na varenje i na rad digestivnog sistema, kao i ženskih polnih organa.

Za sport je karakteristično postizanje nekih ciljeva i u slučaju trbušnog plesa možemo da unapred definišemo neke ciljeve koje želimo postići.

Pokreti, kao i kod drugih oblika kretanja imaju pozitivnu ulogu i na duševno zdravlje čoveka i pomažu i u regulisanju napetosti. Pošto plesanje pokreće delove tela (ramena, vrat) na kojima se najlakše nagomilava stres, može da bude delotvoran i u ovom pogledu. Kratko rečeno, u velikoj meri može da pomogne u relaksiranju i preporučeno je svima koje žele bolje da se osećaju. Zahljavajujći njemu, uspostavlja se dobar odnos između duše i tela.

Pošto zahteva veliku koncentraciju i učenje, stimulativno deluje i na rad kognitivnog sistema.

Danas se organizuju takmičenja gde učesnici mogu uporediti svoja znanja i sposobnosti iz ove sfere. Ako želite da se bavite sa njim, postoje različite škole u kojima možete da se upisujute. U njima, korak po korak možete da savladate tehnike ovoga sporta i umetnosti koji će Vam sigurno pomoći da se osećate bolje.

By admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *