Тренутне процене – Бели од пет до 13 одсто

У овом тренутку не постоје званична и релевантна мерења рејтинга Луке Максимовића, председничког кандидата.

0

Али, на основу онога што се неформално може чути у разговорима са истраживачима јавног мњења – подршка бирачког тела Љубиши Прелетачевићу Белом креће се, према њиховим проценама, од пет па до 13 одсто. Међутим, имајући у виду да је феномен Прелетачевић сасвим ново искуство на политичкој сцени, процене истраживача су врло резервисане.

Владимир Пејић, извршни директор агенције Фактор плус, оцењује за Данас да би требало сачекати пар дана, док не спласне еуфорија, која се подигла у вези са кандидатуром Луке Максимовића.

– Сачекаћемо три-четири дана да урадимо истраживање. Оно што се може закључити за сада јесте да је Прелетачевић апсолутно изненађење на изборима. Колики год резултат да оствари, он је већ огромно изненађење. То је, ако ме питате за мишљење, и добро и лоше за државу. Добро је зато што указује на све аномалије нашег политичког живота, а лоше је зато што би изборни процес, ипак, требало да буде нешто озбиљно – истиче саговорник нашег листа.

Према његовој субјективној оцени, Прелетачевић може да рачуна на пет до десет одсто гласова.

– Не више. Тешко да би он могао да освоји више од кандидата Саше Јанковића и Вука Јеремића, али, опет кажем, тешко је донети неки прецизан суд – напомиње Пејић за Данас.

Он истиче да су мерења расположења бирачког тела показала да постоји велики број неодлучних бирача, у смислу да ли ће изаћи на гласање или не.

– Прелетачевићева циљна група су млади, који на изборима гласају импулсивно. Они, буквално, преко ноћи могу да одлуче да ли излазе на гласање. То је врло често гласање из штоса или ината. Не потцењујем их, чак мислим позитивно. Мислим да Лука Максимовић тренутно доживљава зенит своје популарности, иако, понављам, изненађења јесу могућа, што и сама његова појава на изборима представља – сматра Владимир Пејић.

Саговорник нашег листа напомиње да тренутна мерења јавног мњења показују да на изборе сигурно излази око 40 одсто бирача, док је 20 одсто неодлучних. Закључује да ће излазност 2. априла бити од 50 до 55 одсто.

Снежана ЧОНГРАДИН, ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*