ТРИ ДАМЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ЧЕКАЈУ НАЈВИШИ ЧИН

0

Када ће бити покренут поступак за прошивање храстових грана на њихове униформе зависи од потреба система, а засад на генералске еполете чекају три даме, три пуковника Војске Србије.

Правило каже да сваки генерал, па тако и ове три кандидаткиње, морају да испуне одређене услове да би добиле највише звање у нашој армији. Подразумева се да морају имати чин пуковника, али морају добити и формацијско намештење за које је предвиђен чин генерала. Треба имати у виду и да је оваквих места неупоредиво мање него пуковника који испуњавају услове да постану генерали. Наравно да особа мора да поседује и све потребне компетенције које се траже за конкретно место.

Девојчице храбрије

Према подацима Министарства одбране, женски пол чини петину укупног састава система државне одбране и безбедности, док је сваки десети припадник Војске Србије – жена. Број официра лепшег пола све је већи, а од пре две године их је било више од 200. Интересовање девојака је велико за добровољно служење војног рока, као и за школовање на Војној академији, коју од 2007. уписују потпуно равноправно с колегама. Прошле године направљен је и својеврстан рекорд – за упис у Војну гимназију први пут је било више пријављених девојчица него дечака.

У војном врху указују на то да се каријера жене у професионалној војној служби битно не разликује од каријере професионалног војног лица мушког рода, с обзиром на то да се у каријерном вођењу примењују јединствени прописи, што значи и услови за напредовање у служби.

Услов за највиши ранг тренутно испуњавају пуковник и директорка Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима Сектора за политику одбране МО Катарина Штрбац и њене две колегинице, начелница Одсека за међународну војну сарадњу у Кабинету начелника Генералштаба Мирјана Миленковић и начелница Одељења за планирање припрема за одбрану Управе за обавезе одбране Снежана Васић.

Према подацима Министарства одбране, жене чине петину укупног састава система државне одбране и безбедносни, док је сваки десети припадник Војске Србије. У српској војсци, жене обављају послове идентично као и њихове колеге.

– Ви изградите неко своје место у средини, већ сте препознати са тим што јесте квалитетима и радним и моралним које имате. Кроз своју каријеру увек сам била готово искључиво шеф само мушкарцима, само сам једном радила са женом – рекла је за РТС Мирјана Миленковић, пуковник Војске Србије.
У кући, каже, команду препушта другима.

Понос у Форт Бенингу

Амбасада САД у Србији саопштила је крајем прошле године да је прва жена официр Војске Србије дипломирала на основној америчкој пешадијској обуци за младе лидере у Форт Бенингу. Реч је о потпоручнику Војске Србије Мирјани Новаковић, која је обуку похађала кроз амерички Програм међународног војног образовања и обучавања, који финансира Влада САД. Новаковићева (25) из Крагујевца прва је Европљанка која је дипломирала у овој школи, као и прва жена официр Војске Србије која се професионално усавршавала кроз овај програм.

На част ЈНА

Чинове у бившој Југословенској народној армији носиле су свега две жене – др Роза Папо (1914-1984) и др Слава Блажевић (1919-1999). Војну службу завршиле су у чину санитетског генерал-мајора ЈНА. Обе су биле првоборци, а њихове животне путеве одредиле су дужности у војним болницама током НОБ. После ослобођења наставиле су медицинско усавршавање и каријере су посветиле медицинској науци и раду у војноздравственим установама.

– Када скинем униформу, ја сам мама Петра и Емилије, ја сам супруга, пријатељ, колега колегама и ван радног времена, пре свега једна обична жена – рекла је Мирјана Миленковић.

Пуковник Катарина Штрбац никад неће заборавити како је одабрала војни позив. За магазин „Жена“ се присетила кад је била је други средње и када је у новинама видела оглас за први Факултет народне одбране у СФРЈ. Одличан ђак, врхунска кошаркашица, тинејџерка са изузетним осећајем за језике, дете из професорске породице, неким чудом одмах је знала да пред њом није обичан текст. За Катарину Штрбац била је то судбоносна порука. О свом положају и улози у војсци је рекла:

– Моћ је чудо. Када човек дође на одређену позицију, може мало да се изгуби. Као професионалац и аналитичар, изанализирала сам психолошке појаве у том смислу и предупредила могућност таквих догађаја – каже она за „Жену“.

А када дође кући, сасвим је обична жена. Разведена је, живи с мајком Маријом и сином Милошем.

Вести онлајн

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*