ТУГА! Већина младих сматра да је чланство у партији кључ за успех у каријери

0

Резултати истраживања у Србији показују да осамдесет одсто испитаних младих од 18 до 29 година сматра да је чланство у странци кључно за напредовање у каријери, посебно у државној администрацији.

Политика их не занима, а у њој виде кривца за оно што им се не допада у друштву. Велика већина није члан политичке партије, а партије виде као кључне.

Асистент на Факултету политичких наука Никола Јовић ипак сматра да млади нису политички неактивни, истичући да истраживање показује да сваки други прати политичка дешавања.

„Они се пребацују са традиционалних конзервативних политичких активности, као што су биралишта, на друштвене мреже и уличне акције, односно на демонстрације. Млади мењају систем у коме живе на један другачији начин“, наводи Јовић.

Око 60 одсто младих верује да се гласањем не може променити ситуација у Србији.

Јовић указује да је овакаво уверење младих повезано са дубинским неповерењем у демократију, односно оним што се потура као демократија.

На питање да ли је чланство у политичкој партији кључ за напредак у каријери, посебно у држвној администрацији, више од осамдесет одсто младих старости од 18 до 29 година одговорило је потврдно.

Око 40 одсто младих је одговорило потврдно на питање да ли би гласали за партију са којом нису сагласни ако би њима или њиховој породици обезбедила посао. Тридесет два одсто одговорило је да не би гласало, а 29 одсто није знало одговор.

Скоро половина анкетираних младих сматра да нема разлике између политичких партија и политичара, док тек 11 одсто сматра да су сви различити.

„Не бих рекао да млади не виде политичке партије као различите, али наратив који се у друштву креира свакодневно, је наратив који говори – сви су исти. И постоји само један расцеп у друштву, а то је на оне које владају и на оне који не владају, на партије које су на власти и партије које нису. Сви остали се обележавају као – сви су исти“, сматра Јовић.

Према његовим мишљењу, резултати истраживања показују како су политичке партије „појеле“ друштво.

ricochetspecial.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*