У бирачком списку је милион људи више него што би требало да буде

Највише уписаних је било 2012. године чак 6.770.013, а потом је број незнатно опао, али је и даље већи него пре 17 година

0

БИРАЧКИ списак у Србији, ако би био ажуриран, садржао би имена 5,7 милиона грађана, милион мање у односу на садашњи, званични проценио је демограф Владимир Никитовић, научни сарадник Центра за демографска истраживања Института друштвених наука (ИДН) у Београду.

Никитовић је за Војвођански истраживачко-аналитички центар VOICE објаснио да су званичне процене становништва које утврђује Републички завод за статистику (РЗЗС), засноване само на броју умрлих и рођених, док нису урачунати грађани који су изван Србије.

По подацима Центра за демографска истраживања у којем Никитовић ради, Србија има укупно 6.898.281 становника. Тај Центар се из године у годину бави проценом становништва.

„То је званична, најближа процена броја становника, по методологији по којој се прави попис становништва, који поред броја становника у земљи, обухвата и оне који су у иностранству мање од годину дана. Идентична методологија се користи и при европским пописима“, навео је Никитовић.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић је рекао да бирачки списак годинама расте, супротно свим тенденцијама опадања броја становника у Србији.

Шабић је подсетио је да је, док је био министар за државну управу и локалну самоуправу, покренуо ажурирање бирачких спискова које је, по његовом мишљењу, било „најобимније још од Титових времена“, при чему је кориговано више стотина хиљада података.

„Кад кажем података, то се односи на грешке у датумима, у ЈМБГ, адресама и слично. Званични укупан број бирача у моје време био је око 6,5 милиона“, казао је Шабић.

Објаснио је да је и тада било притужби тада најјаче партије Демократске странке Србије (ДСС), да је у списковима више стотина хиљада непостојећих лица.

„ДСС није успела то да докаже, јер то није била истина. А број бирача за који су тврдили да је ‘надуван’, на наредним изборима био је све већи“, рекао је Шабић.

Највише уписаних је било 2012. године чак 6.770.013, а потом је број незнатно опао, али је и даље већи него пре 17 година, наводи VOICE.

Врло брзо после избора за председника Србије, одржаних 2. априла, у медијима се појавила рачуница по којој је међу 6.739.441 уписаних бирача чак око 800.000 „вишак“.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Србије, Ана Брнабић, демантовала је да је у бирачки списак уписано 800.000 људи више него што у Србији има пунолетних грађана, јер, по њеним речима, није релевантно поредити попис становништва и јединствени бирачки списак.

VOICE, међутим, додаје да министарка није објаснила како се појавила уочена разлика у бројевима.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*