U Češkoj komunisti na vlasti posle tri decenije

0

Komunistička partija Češke i Moravske pristala je da „toleriše“ novu vladu u zamenu za usvajanje nekih njihovih političkih obećanja i davanje uticajnih pozicija u javnim preduzećima

Češki komunisti okusili su ukus vlasti prvi put posle gotovo 30 godina, pošto je njihovom podrškom na glasanju u parlamentu omogućen opstanak vlade koju predvodi milijarder i tajkun Andrej Babiš.

Komunisti su sporazumom sa Babiševom partijom pristali da „tolerišu“ novu vladu u zamenu za usvajanje nekih njihovih političkih obećanja i davanje uticajnih pozicija u javnim preduzećima. Iako partija formalno ostaje izvan koalicije, sporazum označava povratak njihovog uticaja i odgovornosti prvi put od plišane revolucije 1989. kada je okončana vladavina komunista u tadašnjoj Čehoslovačkoj, duga 41 godinu.

Nakon maratonske rasprave u parlamentu, tokom koje je bilo psovki, uvreda i prozivki ko je lopov, pijandura, komunjara, špijun, 15 poslanika Komunističke partije Češke i Moravske obezbedili su neophodne glasove podrške manjinskoj vladi Babišove partije Akcija nezadovoljnih građana (ANO) i Socijaldemokratske partije. Tako je vlada preživela svoj prvi test, čime je okončan devetomesečni politički zastoj.

Tokom napete debate u parlamentu, koja je prethodila glasanju, opozicija je žestoko osporavala ideju o vladi koja se oslanja na podršku komunista i dovodila u pitanje sposobnost Babiša, upletenog u niz skandala, da upravlja zemljom jer se istovremeno suočava sa optužbama da je zloupotrebio dva miliona evra subvencija Evropske unije pre 10 godina. Babiš je optužbe odbacio.

Ispred parlamenta protesti kojima se priključila i opoziciona konzervativna partija Top09, čiji su poslanici izašli iz sale pre glasanja. Jedan od vodećih socijaldemokrata Milan Čanovec, bivši ministar unutrašnjih poslova, uskratio je podršku novoj vladi navodeći da mu to nalaže savest. Demonstracije su održane u Pragu i drugim gradovima protiv rehabilitacije partije prema kojoj mnogi i dalje gaje gorka osećanja zbog totalitarnih metoda i nemilosrdnog ophođenja prema neistomišljenicima tokom hladnog rata. Demonstranti su uzvikivali slogane protiv Babiša i njegove manjinske vlade. U jednom trenutku je Babiš izašao pred demonstrante, ali se brzo vratio jer su na njega bacili flašu vode.

Obraćajući se uoči skupštinske rasprave, Babiš je rekao da će se njegova vlada fokusirati na investicije i održavanje javnih finansija, koji su bili u suficitu poslednjih godina usled perioda snažnog rasta. Takođe, češki premijer je rekao da će se založiti za jači glas u EU i da će da radi na jačanju bezbednosti i stavljanje migracija pod kontrolu.

Babiš, drugi po bogatstvu čovek u Češkoj, ima komunističku prošlost budući da je radio kao bivši agent tajne policije u vreme kada je bio zaposlen u jednoj čehoslovačkoj trgovinskoj kompaniji. I te optužbe odbacuje.

Babiševa ANO pobedila je na izborima u oktobru prošle godine, ali je njegovoj prvoj manjinskoj vladi izglasano nepoverenje u januaru. Ovo je druga vlada tajkuna češke agroindustrije, pošto prva jednopartijska, sastavljena nakon oktobarskih izbora nije dobila u januaru poverenje parlamenta i vladala je sve do juče u ostavci. Pored srušenog tabua da demokratske stranke ne ulaze ni u kakve koalicije i dogovore sa komunistima na republičkom nivou, ova Babišova vlada jedinstvena je i po tome što nema jednog od ključnih ministara – šefa diplomatije, zato što se predloženi kandidat predsedniku Zemanu učinio kao suviše blagonaklon prema izbeglicama i odbio je da ga imenuje.

 

danas

POSTAVI ODGOVOR

*