У Европској унији се на мала врата ЛЕГАЛИЗУЈЕ ПЕДОФИЛИЈА!

1
Секс са децом је ОК! Овакве поруке стижу из Европске уније, где Француска разматра да границу за ступање у сексуалне односе спусти са 15 на 13 година!

У Србији је затвором кажњиво имати секс са млађима од 14 година, а стручњаци права и медицине једногласни су у ставу да тако треба и да остане.

 

Наиме, повод за овакву одлуку у Француској је недавна одлука суда да ослободи оптужби 30-годишњака за силовање 11-годишње девојчице, која је притом остала трудна, уз образложење да није пружала отпор. После ове пресуде у јавности се повела дебата и власт сада ради на предлогу новог закона, а министарка правде Никол Белубе изјавила је да се разматра увођење границе од 13 година.

С обзиром на то да се Србија спрема за чланство у ЕУ, поставља се питање – треба ли наша земља да усваја европске законе попут овог?

Професор кривичног права на београдском Правном факултету Милан Шкулић сматра да би оваква измена у Кривичном закону била потпуно непотребна.

– Граница ступања у сексуалне односе од 14 година не постоји само код нас већ и у Немачкој, Аустрији и већини европских земаља. То је адекватна граница и не би је требало ни спуштати ни повећавати нити би се тиме ишта постигло. Проблеми раног ступања у сексуалне односе решавају се бољим сексуалним образовањем и друштвеним системом вредности, а не кривичним законодавством – каже Шкулић.

И без оваквог закона, стопа намерних прекида трудноће код малолетница у нашој земљи је катастрофална, сваке године се региструје 16.000 адолесцентских трудноћа, а више од 90 одсто њих заврши се абортусом. Не смемо ни да замислимо шта би било када би се граница за ступање у сексуалне односе спустила.

 

– То када ће малолетници ступати у сексуалне односе је индивидуална ствар и мислим да највише зависи од породице, окружења и поднебља у којем неко одраста и живи. То се тешко може уредити или испратити законом – истиче Љиљана Клисић, клинички психолог и сексолог.

Са њом се слаже и психотерапеут Небојша Јовановић, који сматра да је 16 година минимум када се може рећи да је нека особа довољно зрела да рационално одлучује о ступању у сексуалне односе.

 

– Ипак, питање ступања у сексуалне односе не треба стављати у законску регулативу. Свима нам је познато да се та граница спушта све ниже и да решење тог проблема лежи у васпитању и образовању деце. Живимо у турбофолк култури, која девојчице од малих ногу спрема да буду сексуално пожељни објекти, а дечаке да буду велики швалери. У таквој друштвеној клими и систему вредности веома је важно правилно кућно и школско васпитање, а не спуштање границе у кривичном закону – наглашава Јовановић.

Србин инфо

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*