У Канади нема више маме и тате!

0

У складу са политиком полне коректности, Канада је одлучила да термине „отац“ и „мајка“ у службеним формуларима замијени са – „родитељи“.

Такође, Канада има намјеру да избаци из службене преписке употребу термина „господин“ или „госпођа“, осим ако особа сама не затражи да је тако ословљавају.

„Канадска Влада је одлучила да унесе неутралан род у све обрасце“, наводи Матијери Филион, портпарол Министарства породице.

Та одлука је донесена јер, како је наведено, досадашњи формулари „нису прилагођени данашњим приликама“.

Читав случај почео је у јануару када је хомосексуални пар у Новој Шкотској хтио да извади карту социјалног осигурања за њихово дијете, али су требали да одреде ко је отац, а ко мајка, што су они схватили као дискриминацију.

Од сада ће се тражити само имена родитеља.

Када је ријеч о писаној преписци, канадска Влада неће више почињати дописе са „господине“ или „госпођо“. Више нема рода, писма се једноставно шаљу на име особе.

У телефонским разговорима, службеници државних институција мораће почети разговор питањем: „Како особа жели да јој се обраћа?“.

Те мјере дио су политике либералне Владе премијера Жистина Трудоа, којој је један од приоритета борба за једнакост полова на државном и међународном нивоу.

Срна
Искра

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*