У нишкој фабрици „Олимпиас“ тоалети за раднице под кључем

0

Запослене у фабрици „Олимпиас“ у Нишу, која ради за италијански „Бенетон“, жалиле су се на то да не могу да користе тоалете када год имају потребу, јер су закључани па могу да иду само током паузе.
Портал Јужне вести пише да иако је и инспекција заиста затекла закључане тоалете, послодавац на овај начин није прекршио закон.

Раднице ове фабрике више пута су се обраћале редакцији Јужних вести, уз захтев да остану анонимне.

„Воду не смеш да пијеш док радиш, не смеш ни са ким да причаш, да одеш у ВЦ. Постају све гори, а на крају кажу ‘па држава је крива, она је дала вама мале плате, не ми’. За сваку грешку деле опомене пред отказ. Ако се разболиш, не дао Бог да одеш на боловање. Е ту је тек хајка на тебе, позиви и све остало“, казала је једна запослена.

Из инспекције рада кажу да су радници више пута анонимно пријављивали неправилности у фабрици, а између осталог и закључане тоалете. Да су врата тих просторија „под кључем“ утврдила је у више наврата и њихова контрола.

„Као разлог закључавања наведена је безбедност личних ствари запослених које се налазе у свлачионицама јер се у истој згради налазе две фирме. Послодавцу је наложено да омогући неометано коришћење тоалета у року од пет дана и он је поступио по наложеним мерама“, наводе из инспекције.

Додају да су касније у два наврата уставновили да запослени могу “да неометано користе тоалете”, међутим, у контролама које су радили током јуна и јула ове године, поново су затечени закључани тоалети. Изговор је поново “безбедност личних ствари запослених”. Кључеви су, наводе, били “код седам запослених чија су имена била истакнута на огласној табли”.

„Инспектори рада предложили су да послодавац обезбеди већи број кључева, који ће да се налазе у свакој производној линији и код шефа линије како би се омогућило коришћење тоалета када је међупростор закључан”, навели су.

Иако је законом прописано да послодавац мора да „обезбеди запосленима тоалете“, није прецизирано да они морају да буду откључани.

Некадашњу нишку фабрику текстила “Нитекс” првобитно је купио италијански “Бенетон”, да би прошле године посао преузела “Олимпиас гроуп”, такође из Италије.

Аутор: Јужне вести

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*