У Санкт Петербургу одржана Главна војно-поморска парада Русије

0

УЧЕСТВОВАЛО 50 РАТНИХ БРОДОВА И ПОДМОРНИЦА И 40 АВИОНА И ХЕЛИКОПТЕРА

Знак за почетак свечаности уприличених поводом Дана ратне флоте РФ дао је шеф државе и Врховни командант Владимир Путин. Поморски део параде отворио је десантни чамац са чамцем Петра Великог на прамцу
Највећу пажњу су привукли тешка атомска ракетна крстарица „Петар Велики” и највећа атомска подморница у свету „Дмитриј Донски”. За њима су следили десантни брод “Иван Грен”, фрегата “Адмирал Макаров” и подморнице” Великий Новгород” и „Владикавказ”
У ваздушном делу параде, над Санкт Петербургом су пролетели палубни ловци Су-33К и МиГ-29К, бомбардери обалске авијације Су-24М и Су-30СМ, пресретачи МиГ-31БМ и противподморнички Ил-38 и Ту-142М
У САНКТ Петербургу је одржана Главна војно-поморска парада Русије.

Знак за почетак свечаности уприличених поводом Дана ратне флоте РФ дао је шеф државе и Врховни командант Владимир Путин који је на свечаном пријему, по њеном завршетку, рекао да ће Ратна флота РФ до краја ове године добити 30 нових бојевих и помоћних бродова.

Пред почетак параде је – стојећи у патролном чамцу – извршио смотру бродова постројених у Неви и њиховим посадама честитао празник.

У паради је – у акваторији Неве, Петрограда и Кронштата – учествовало 50 ратних бродова и подморница и 40 авиона и хеликоптера.

Њен ток су Петрограђани могли да прате и на великим видео-бимовима постављеним на Сенатском тргу, а националне телевизије су га директно преносиле. Као параде на Црвеном тргу.

Са обала Неве и Балтика, параду је посматрало најмање 400.000 људи.
Главни мостови руске „северне престонице” били су дигнути да би могли да пролазе бродови. Њихов пролазак је поздрављан повицима „Ура!”

Поморски део параде отворио је десантни чамац са чамцем Петра Великог на прамцу.

За њим су прошли патролни чамци „Раптор”, па остали бродови са бојевим заставама јединица из Великог отаџбинског рата.

Највећу пажњу су привукли тешка атомска ракетна крстарица „Петар Велики” и највећа атомска подморница у свету „Дмитриј Донски”.

За њима су следили десантни брод “Иван Грен”, фрегата “Адмирал Макаров”, подморнице”Великий Новгород” и “Владикавказ”.

У паради су учствовали и кинески ратни бродови: разарач “Хефеј”, фрегата “Јунчен” и помоћни брод “Ломаху”.

У ваздушном делу параде, над Санкт Петербургом су пролетели палубни ловци Су-33К и МиГ-29К, бомбардери обалске авијације Су-24М и Су-30СМ, пресретачи МиГ-31БМ и противподморнички Ил-38 и Ту-142М.
Виђени су и модерни хеликоптери Ка-52К “Катран” и Ка-27 и Ка-29, као и транспортно-борбени Ми-8 и Ми-24ВП.

Сви који су дошли да виде параду, имали су слободан улаз у Централни војно-поморски музеј, а и на крстарицу „Аурора”.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*