У Скопљу почели протести против двојезичности и федерализације Македоније

ОРГАНИЗАТОРИ ГОВОРЕ О „ЧЕТВРТОМ ИЛИНДЕНУ” И ТВРДЕ ДА НИСУ ПОВЕЗАНИ СА ПАРТИЈОМ НИКОЛЕ ГРУЕВСКОГ

0

У СКОПЉУ је одржан протест грађана под називом “Четврти Илинден”, након што је Грађанска иницијатива “За заједничку Македонију” позвала грађане на скуп против промене Устава, имена и суштине државе.

Окупљени су носили транспаренте са порукама “Македонија је наша црвена линија” и “Неће вам проћи!”, изражавајући незадовољство због тога што је лидер СДСМ-а Зоран Заев прихватио албанску платформу.

„Македонија има три Илиндена – 1903, 1944. и 1991. године. Дошло је време да обзнанимо четврти Илиндан. У сва три претходна Македонци су јасно и недвосмислено исказали поштовање према свима који живе под овим небом. Дошло је време и за нас да покажу поштовање. Ми, савременици овог тренутка, дужни смо да спојимо све вредности из прошлости и да се усмеримо ка будућности.

Ниједан патриота није против националних права, културе и традиционалних вредности својих суграђана”, наведено је у прогласу који је прочитао Игор Дурлоски.

У прогласу се позивају сви политички актери у Македонији да не чине ништа ни против садашњег имена државе нити против „њене суштине” и устројства.

Посебно се захтева да ни једна партија не прихвати „платфоме направљене у туђем интересу и у туђој земљи”.

Ово се – што су сви присутни не само добро схватили него и поздравили – односило на СДСМ, њеног лидера Зорана Заева и странце који му обезбеђују да са шиптарским партијама формира нову владу.

На скупу није било партијских обиљежја, а окупљени су тврдили да је циљ окупљања да покажу да су против двојезичности и федерализације Македоније.

Протест је започео испред седишта Владе и преко пута канцеларије председника Македоније, а завршио се испред Собрања.

Један од иницијатора скупа, Богдан Илиевски, рекао је испред Собрања да су се окупили да би показали колико воле домовину.

„Желе њено растурање, а ми желимо заједничку домовину. Желе да разделе црвену и жуту боју на застави. То им нећемо дозволити”, поручио је Илиевски.

Претходно је исти протест организовало удружење “Тврдокорни” које као и “Заједно за Македонију” тврди да није повезано са странком ВМРО-ДПМНЕ, која је отворено позвала грађане да изађу на протесте уколико Зоран Заев формира владу.

Заев је заједно са још три политичке формације из албанског политичког корпуса обезбедио подршку за формирање нове коалиционе владе.

Он је потписе предао председнику државе Ђорђу Иванову, који треба да уручи мандат за састав владе.

Протести се настављају сутра.

СРНА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*