У Виминацијуму откривен маузолеј из трећег века

0

Тим археолога предвођен доктором Миомиром Kораћем, директором Археолошког института у Београду, открио је у античком Виминацијуму код Kостолца маузолеј из трећег века који према наводима стручњака, свакако припада особи високог ранга.

Новооткривени маузолеј налази се северно од маузолеја императора Хостиљана на источној некрополи античког Виминацијума, на путу према Ледераати (данашњи Рам).

У маузолеју је пронађена глава римског императора са увојцима и ловоровим венцем, симболом императора.

„Издваја се и глава младића, као и изузетно брижљиво обрађена рука која држи мач и делови римског мача. Нађен је и фрагмент крила орла, једног од најпознатијих симбола бога Јупитера и Римског царства. Издвајају се и ситнији делови више скулптура и рељефа од мермера“, наводе у Kораћевом тиму.

Маузолеј је два пута разграђиван. Први пут у античком периоду, када се систематски уништавају надгробна обележја, кречњачке стеле, саркофази, мермерне скулптуре и делови рељефа.

Постоје индиције да је овакво темељно уништавање последица поступка познатог као „дамнатио мемориае“, односно брисање из сећања, када се у потпуности уништавају сви помени имена и дела особе која је осуђена на заборав. То се ради само када су питању императори.

Друга фаза уништавања уследила је у каснијим вековима услед експлоатације камена као грађевинског материјала. У другој фази највише је страдао оградни зид који је био од масивног камена. Неко је у антици баш употребио енормну снагу да растури све што је могло пођеднако и у маузолеју и на оградном зиду, наводе у Kораћевом тиму.

До сада је на простору на коме се налази маузолеј истражено више од 80 гробова из другог и трећег века, од којих су многи имали луксузне предмете као део гробног инвентара. Нађена су три оловна саркофага, као и делови више саркофага и стела који су у ситним фрагментима. На фрагментима од мермера се види да су веома брижљиво обрађени, а у непосредној близини маузолеја пронађено је и 15 златних предмета.

Истраживања се настављају.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*