Учесници ЦГ-протеста траже одлазак целе Милове гарнитуре и „владу грађанског јединства“

0

ПРЕДСТАВНИЦИ грађанске иницијативе „Одупри се“ и свих парламентарних опозиционих странака у Црној Гори потписали су вечерас на протесту у Подгорици „Споразум о будућности“, у коме траже оставке челних људи државне и правосудне власти и формирање техничке владе, уз обавезу да ће бојкотати све изборе док им се не испуне захтеви.

Протесту присуствује више хиљада грађана, а посланици опозиције су по азбучном реду излазили на бину и потписивали споразум. Испред организатора споразум су потписали Џемал Перовић, Омер Шаркић, Дејан Пејовић, Демир Хоџић и Ратка Јовановић-Вукотић.

У споразуму се тражи формирање Владе грађанског јединства на паритетној основи, коју би чинила трећина представника власти, трећина из опозиције и трећина предствника невладиног сектора и угледних интелектуалаца. Нико од оних који сада учествују у власти неће моћи да буде на челу такве владе, прецизирано је у документу.

У споразуму се наводи да ће се договарати о ванинституционалном деловању, што значи да ће странке моћи да учествују у раду скупштине. Око тог члана су раније постојала спорења и овим решењем је постигнут компромис.

Потписници споразума обавезали су се да ће радити на убрзању европских интеграција.

Организатори су саопштили да је потписивање Споразума важан корак ка јединству и солидарности свих елемената у друштву.

Један од организатора протеста Демир Хоџић позвао је све оне од којих су тражили оставке да их што пре поднесу.

„Позвали смо посланике опозиције који су показали да слушају грађане Црне Горе. Постоји само једна подела: на криминалце и слободне и часне грађане“, казао је Хоџић.

Апеловано је да опозиција сачува јединство у шест општина у којима је на власти и да нипошто не улази у аранжмане са ДПС-ом.

(Бета)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*