УДАРНА ВЕСТ – ПРЕДРАТНО СТАЊЕ

0

РУСKИ борбени авиони пролетели су најмање четири пута изнад америчког разарача УСС Доналд Цоок који се налази у водама источног Медитерана.

Ово је објавио турски лист Хурриyет, наводећи да се УСС Доналд Цоок приближио на само сто километара сиријској луци Тартус којој базу имају и руски ратни бродови.

Нешто раније је Wасхингтон Еxаминер, са позивањем на „изворе у Пентагону, објавио да је тај амерички разарач напустио базу на Kипру и „упутио се према Сирији”. Указао је такође да УСС Доналд Цоок носи 60 крстарећих ракета „Томахавк”.

Значај ове вести није само у новом руско-америчком опасном војном зближавању.

Ирански новинар Бабак Тагвај, који има доступ информацијама иранске војне шпијунаже – објавио је да се УСС Доналд Цоок на 100 километара од Тартуса и безмало 90 километара од Триполија.

Тагвај је упозорио: „Врло је могуће да ће амерички разарач својих 60 БГМ-109 Томахаwкс лансирати ноћас на циљеве у Сирији. Руске авионе нисам видео, али претпостављам да ће се појавити уколико САД своју акцију не буду координирале са Москвом”.

УСС Доналд Цоок је опремљен још и системом ПРО „Иџис”, крылатыми ракетами «Томахавк», зенитним артиљеријским системима „Фаланкс”, зенитним ракетама СМ-2 и противбродским ракетама „Харпун”, а на палуби носи и један хеликоптер СХ-60.

У правим ратним условима наоружан је са 96 „Томахавка”.

УСС Доналд Цоок је 2014. – у време кримске кризе – у водама Црног мора имао блиски сусрет са руским фронтовским бомбардером Су-24 који га је облетео чак 12 пута.

У пролеће 2016-те је УСС Доналд Цоок имао исто искуство са руским авионима и у водама Балтичког мора.

Тада је државни секреатар САСД Џон Kери тврдио да је посада разарача имала право на отвори ватру на руске ловце и момбардере који су му се приближавали.

Доналд Трамп је претходно саоипштио да ће у наредних 24-48 сати донети одлуку поводом”хемијског напада на град Дума” и упитан да ли су могућа војна дејства – нагласио: „Ништа није искључено”.

ИНТЕРМАГАЗИН

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*