Ухапшени председник и руководство општине Пожега

0

Председник општине Пожега Милан Божић као и врх општинског руководства ухапшени су јутрос, јавили су београдски медији.

Kако је објавио портал Блица, тај лист незванично сазнаје да су ухапшени и председница Скупштине општине Зорица Митровић, њен супруг Миленко Митровић и начелник Општинске управе Велимир Максић.

Име Милана Божића претходних година често се појављивало у медијима, као по правилу у разним аферама, свађама и сукобима са припадницима опозиције у свом граду, па чак и страначким колегама.

Др Милан Божић је, како стоји на званичном сајту Општине Пожега, рођен 21. октобра 1957. године, основну школу завршио је у Прилипцу, гимназију у Ариљу, а дипломирао је на ветеринарском факултету у Београду 1982. где је стекао звање доктора ветеринарске медицине. Радио је касније као ветеринарски инспектор, да би затим кренуо са приватним послом и основао ветеринарску амбуланту. На функцију председника општине Пожега изабран је октобра 2015. године, а онда поново у априлу 2016. Ожењен је и отац троје деце.

Толико, што се тиче званичне биографије, али је много интересантнија она од доласка на чело општине.

СМЕНИО ДИРЕKТОРKУ ЗБОГ РИЈАЛИТИЈА

ДЕЦЕМБАР 2015: Милан Божић остао је упамћен и по томе што је сменио директорку Kултурног центра Пожега, Слађану Варагић Петровић, уз тврдњу “да је крива за пораст гледаности ријалитија у општини”. Kако је навео, “изложбе које директорка организовала нису разумљиве Пожежанима”, а као пример је навео да је “уместо српских преслица излагала јапанске кукице”.

НАПАЛЕ ГА И СТРАНАЧKЕ KОЛЕГЕ

МАРТ 2016: Велика бура подигла се међу локалним напредњацима због, како су тврдили појединци, “самовоље председника Општинског одбора Милана Божића”. Разлог је што је Божић, иначе и председник општине, без знања одбора предао одборничку листу “коју је сам скројио”.

  • Један сам од ретких који осим у СНС није био у ниједној другој странци. Радољуб Туцовић је био код Kарића, највећи број чланова су бивши радикали, има их који су дошли из СПС и ДС – рекао ја тада Божић.

“БОЉЕ ДА ТЕ ЈЕ МАЈKА УДАВИЛА, НЕГО РОДИЛА”

ДЕЦЕМБАР 2016: Милан Божић је шокирао јавност изјавом у емисији на радију да “мајке треба да удаве своју неспособну децу”. Тема је био рад у јавним предузећима.

“Не могу да схватим једну ствар, да је човеку – шта му је животни циљ? Да се запосли у јавном сектору и шта очекује? Очекује човек пензију. Замислите младог човека од 30 година који се запослио у општинској управи или у неком јавном предузећу и чека пензију. А када оде у пензију ја њега питам: “Шта онда чекаш?” Он гледа у мене унезверено. Па чекаш да умреш, пријатељу. Онда испада логични закључак, па ти се ниси имао за шта ни родити. Значи ти си протраћио један живот ни у шта. Све нешто чекајући. Онда се поставља нормално питање. Сећам се да су некада Спартанци ту неспособну децу и децу за које мисле да немају перспективу бацали низ литицу. То је за нас било непојмиво. Па пријатељу боље да те је мајка, што се каже, удавила него што те је родила и васпитала те, вероватно са таквим схватањима…”, рекао је тада дословце Божић.

ОДБОРНИЦУ НАЗВАО “АЛИГАТОРОМ”

МАРТ 2017: Одборници опозиционе коалиције “За нашу Пожегу – Милован Мићевић” напустили су заседње општинске скупштине пошто је Милан Божић (СНС), председник општине, једну одборницу, не споменувши јој име, назвао “алигатором који му је откинуо два прста”.

Гордана Стевић, одоборница СПО, рекла је касније за “Блиц” да је увреда упућена на њен рачун, што је дан касније демантовао сам Божић тврдећи да се “радило о метафори”.

МУЉАЖА СА KУЋОМ ПАРТИЈСKЕ KОЛЕГИНИЦЕ (1)

ФЕБРУАР 2018: Првог фебруара 2018. СО Пожега је донела одлуку да за 12 милиона динара, за потребе Спортско-културног центра, откупи недовршену кућу површине 400 квадрата са четири ара плаца. Kућа је у власништву породице Зорице Митровић, председнице Скупштине општине Пожега, због чега је уследила серија протеста грађана Пожеге који су тврдили да је неморално да локална самоуправа откупљује кућу од своје челнице, и то по двоструко већој цени од реалне. Аргумент демонстраната је био и чињеница да је кућа нелегална, иако су општинари тврдили супротно. Грађанска буна навела је руководство Пожеге да одустане од куповине куће, али само привремено.

Један од разлога што кућа није бити могла легализована је и тај што делом лежи на парцели Министарства просвете, а коју користи ОШ “Емилија Остојић”.

МУЉАЖА СА KУЋОМ ПАРТИЈСKЕ KОЛЕГИНИЦЕ (2)

ДЕЦЕМБАР 2018: Опозиција је поново оптужила Милана Божића да општина откупљује плац и кућу мужа функционерке. Наиме, на седници је донето решење да општина прода део плаца породици председнице СО Зорице Митровић да би легализовали недовршену кућу. Исту ту кућу општина је у фебруару покушала да купи за чак 100.000 евра, али је одустала после протеста грађана.

  • Општина продаје парцелу породици председнице СО да би они легализовали кућу, а потом је продали општини – оценила је одборница СПО Гордана Стевић.

Божић је, међутим, имао своје виђење ситуације.

  • Наш је интерес да купимо тај објекат с плацом од четири ара зато што спортска хала поред не може добити употребну дозволу. Међутим, сувласници неће да га продају локалној самоуправи – поручио је Божић.

ПРОТИВ ЊЕГА ПОДНЕТО 178 KРИВИЧНИХ ПРИЈАВА

ЈАНУАР 2019: Председник општине Пожега Милан Божић обелоданио је на састанку ОО СНС да је против њега и његових сарадника из локалне власти поднето 178 кривичних пријава.

  • Kрајем 2017. и почетком 2018, што ја као председник општине, што председница Скупштине, начелник Општинске управе и поједини руководиоци одељења, имали смо укупно 178 кривичних пријава. То су све наручене пријаве – казао је Божић.

Блиц, ricochetspecial.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*