Украјинцима смета Поповић на Криму: „Нећемо дозволити злочинцима да руше наше законе!“

0

Амбасадор Украјине у Београду Олександар Александрович осудио је данас посету делегације Српске народне партије „привремено окупираном Kриму“, где су, како се наводи, учествовали у тзв. свечаностима поводом „припајања Kрима Русији“, и том приликом се отворено и званично изјашњавали за подршку и признавања Kрима као дела територије Русије.

У отвореном писму амбасадора медијима, се наводи да су они тада позивали на успостављање билатералних контаката између Србије и Kрима, што је, како је истакао, отворено кршење законодавства те земље.
SNP-i-JR-Krim-1503-2017-9
Напомињући да то није први пут, украјински дипломата каже да забрињава то што се таква тежња наставља активностима народних посланика који би, како сматра, требало да представљају званичну позицију и политику Србије у међународним односима.

У саставу поменуте делегације овог пута су били народни посланици и представници владајуће коалиције, који су мишљења да је нормално сарђивати са непризнатом, окупационом владом Kрима.

„Занима ме да ли би они исто тако сматрали да је законито и сасвим нормално кад би украјински званичници сарађивали са владом Kосова? Мислим да не“, наводи амбасадор у писму.
SNP-i-JR-Krim-1503-2017-8
Он подсећа да се украјинска страна више пута обраћала и преко медија и званичним нотама на адресу државних институција Србије са објашњењем о недопустивости званичних контаката са непризнатом владом Kрима.

Наводи и да је том приликом указивано да је свака делатност усмерена на кршење територијалне целовитости Украјине, позиви на сепаратизам и отцепљење Kрима или било којег другог дела територије Украјине незаконито и да ће биће кажњено.
17264880_1865129333706936_605842164074574920_n
„Међутим, очигледно да појединачне политичке снаге у Србији не желе да слушају или их је Русија натерала на такву врсту понашања која не доноси Србији никакве привилегије, него само доводи до кварења односа између српског и украјинског народа, кварења имиџа Републике Србије у очима Украјинаца, а и других земаља света. Убеђен сам да то није у интересу српског народа“, навео је амбасадор Александрович.

Истакао је да ће Украјина осудити сваки покушај кршења њених закона независно од тога ко је, како каже, починилац таквог злочина и да неће допустити другим земљама да кваре историјске пријатељске односе између српског и украјинског народа, која никада нису изневерили једни друге.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*