Upala u manastir Režević sa crvenom farbom i uništila freske stare osam vekova!

0

Policija je privela ženu iz Budve zbog sumnje da je crvenom bojom oštetila manastirski kompleks u Reževićima, koji je star osam vekova i kao spomenik kulture nalazi se pod zaštitom države.

Monasi tvrde da je prosuto nekoliko litara crvene boje po freskama koje su toliko oštećene da će biti neophodna restauracija. Boja je posuta i po kamenim zidovima.

U Crkvi kažu da znaju ko je oskrnavio Manastir, ali nisu željeli da o tome govore, već ističu da veruju da će policija procesuirati slučaj.

U policiji navode da je žena saslušana i da će biti procesuirana, prenose crnogorski mediji.

Brojni turisti i vernici juče su u Manastiru zatekli veliku količinu boje koja se slivala niz zidove oslikane freskama, završavajući na stepenicama i kamenom pločniku.

Mitropolija crnogorsko-primorska pre četiri godine napravila je poseban ulaz u ovaj manastirski kompleks – kamenu građevinu oslikanu freskama.

Zbog tih i radova na konaku, kao i zbog freskopisanja manastirske crkve Svetog Stefana, Uprava za zaštitu kulturnih dobara podnela je prijavu tužiocu.

Uprava je navela da je reč o devastaciji spomenika kulture, jer Mitropolija nije dobila saglasnost države da izvodi radove.

Iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) odgovorili su da su radovima želeli da sačuvaju manastirski kompleks koji je zbog nebrige države počeo da propada.

Deo meštana Paštrovića tada je podržao SPC i pozvali su državne institucije da prekinu sa napadima na Crkvu.

Mještani su tada poručili da je Manastir njihova svetinja i da svaki napad na njega doživljavaju kao atak na moralno i duhovno biće Paštrovića.
Alo

POSTAVI ODGOVOR

*