Упозорење британским грађанима да избегавају путовања на север Kосова

0

Упозорење британским грађанима да „избегавају путовања на север Kосова, осим када је неопходно“, изазвало је негодовање Београда. При томе већ неко време постоји упозорење и немачког Министарства спољних послова.

„На северу Kосова (општине Зубин Поток, Лепосавиц́, Звечан и Северна Митровица) ситуација је и даље напета. Иако насиље обично није усмерено против странаца, не може се искључити да може доћи до изолованих инцидената који угрожавају безбедност и који би могли да ограниче општу слободу кретања“, наводи се у препорукама за Kосово немачког Министарства спољних послова.

У тексту који се може наћи на званичној интернет-страници Министарстваподсећа се да је 16. јануара 2018. „убијен познати косовско-српски политичар Оливер Ивановић у Северној Митровици“.

Министарство зато препоручује немачким држављанима да се, „пре него што отпутују на север Kосова, упознају са ситуацијом, да путовање пажљиво припреме“ и да, по могућности, „на појединачним путовањима буду у пратњи локалних водича“. Немачким путницима се такође препоручује да „буду опрезни и избегавају веће гужве“.

Слично, нешто детаљније упозорење издала је и британска амбасада у Приштини. У њему се саветује да се не путује на север Kосова због „бројних насилних инцидената у вези са организованим криминалом“ у том делу Kосова и „сталног ризика који те структуре представљају“.

Неки медији у Србији су, на основу тога, јављали како је амбасада препоручила да се не путује на целу територију Kосова и износили спекулације о могућој „ескалацији насиља на северу Kосова после 10. априла“. Британска амбасада је то демантовала.

Претходно је српски шеф дипломатије Ивица Дачић рекао да „у Приштини имате једну криминалну власт која сада оптужује север Kосова да је ту седиште криминала. Међутим, пошто је упозорење дошло у овом тренутку, тумачи се да би могло да дође до вец́их инцидената који нису повезани са криминалом, вец́ би могло да се деси, ако некоме падне на памет, а ту мислим на ове са помуц́еним разумом, да војно освоје север KиМ.“

Иначе, немачко Министарство за остале делове Kосова наводи да је „ситуација углавном мирна и стабилна“. Подсећа се ипак да је у првој половини 2016. године било насилних протеста против владе (у Приштини) и да се ситуација отада смирила, али, како се указује, „потенцијал за такве протесте и даље постоји“.

Протести у Србији
Немачко Министарство, као и за све остале земље, има препоруке и за Србију у којима стоји да је „ситуација у целој земљи генерално мирна“.

Истовремено, упозорава се да „суботом, у главном граду, Београду, као и у другим градовима, може бити организованих протеста и демонстрација“, али се и додаје да су та окупљања „до сада била мирна“. Такође се упозорава да су због тога „могуц́и застоји у саобрац́ају“, а путницима се саветује да прате извештаје медија и избегавају демонстрације.

Поред уобичајених препорука о томе шта држављани Немачке треба да знају приликом путовања, мењања новца или за случај да им затреба медицинска помоћ, немачко Министарство посебно указује на „могуће потешкоће“ приликом уласка у Србију са територије Kосова.

Kако се објашњава, „Србија третира Kосово као део своје државне територије, а не као страну земљу. Зато, са српске тачке гледишта, свако ко долази са Kосова није ушао у Србију на званичном граничном прелазу, односно, када буде напуштао Србију, неће моћи да докаже да је претходно ушао на њену територију“.

Kако би се то избегло, пише на интернет-страници, „Министарство спољних послова Србије указује да путник мора прво да уђе у Србију, па тек онда да оде на Kосово. На тај начин улазак у Србију је електронски регистрован.“

Такође, како пише, српски граничари обично ударају печат у пасошу преко косовског печата. „Пошто је то косовским граничним властима познато, оне често – на захтев – у немачки пасош не ударају косовски улазни печат.“

Дојче веле

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*