Упозорење стручњака: Минхен може да се деси и у Београду!

0

Морамо што пре да предузмемо мере да спречимо терористичке нападе, попут оних у Европи, поручује професор Факултета за безбедност

Стравичан убилачки поход у Минхену подстакнут је терористичким нападима у свету који су узели маха у последње време, што може да се догоди и у Србији, упозорава професор Факултета за безбедност Дарко Трифуновић.

Попут стравичног догађаја у Минхену, он каже да и у Србији може да се доживи слична судбина, јер су терористички напади у свету отворили Пандорину кутију.
– Сви они који имају такве склоности да науде друштву знају да су најрањивији делови друштва потпуно незаштићени. Данас свако може да унесе оружје у неки тржни центар у Београду, а наше обезбеђење није наоружано и није обучено да тако нешто може да спречи. Такође, судови у Србији штите такве, јер се предмети вуку дуго – објашњава Трифуновић.

Он наводи да је нужно да се у Србији промене четири кључне ствари како би се подигле безбедносне мере на задовољавајући ниво.
– Прва ставка је ширење безбедносне културе. Друга битна тачка је повратак служења војног рока, трећа је либерализација Закона о ношењу и држању оружја и четврта лежи у промени кривичног закона, који би требало да буде по угледу на законе у САД – поручује Трифуновић.

Он наглашава да не верује тврдњама немачке полиције да није реч о терористичком нападу, јер истрага још није ни завршена.

Kонзул Србије у Минхену Снежана Миљанић рекла је да међу погинулима у оружаном нападу у Минхену нема грађана Србије, али да баварска полиција није могла да потврди да ли међу повређенима има наших држављана.
Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*