Управник Корушке тражи од канцелара Курца да спречи усташке инциденте код Блајбурга

0

КОРУШКИ жупан Петер Кајсер послао је канцелару Себастиjану Курцу писмо у којем апелује да се заштити „међународна репутација Аустрије“, коју би догађаји на Лојбашком пољу код Блајбурга 18. маја могли нарушити, те да савезна тела примене закон о јавном окупљању и спрече инциденте који се очекују, пише данас „Вечерњи лист“.

            Покрајинска влада Корушке јуче је прихватила резолуцију града Блајбурга у којој се тражи примена мера и правног оквира како „локално становништво не би било угрожено“ због нереда који се очекују на комеморацији припадницима усташких снага погинулим на крају Другог светског рата.

            Наиме, већ су заказана четири протестна скупа против хрватске комеморације, пише „Вечерњи лист“, пренијела је Хина.

            Надаље, Град Блајбург упозорава, а савезна држава се слаже, да постоји врло оправдана бојазан да би догађаји „могли урушити репутацију Блајбурга, Корушке и Аустрије“.

            У резолуцији се не говори против комеморације мртвима већ против „злоупотребе догађаја од екстремистичких (десничарских) група“.

            Блајбуршку резолуцију жупан Петер Кајсер проследио је у Беч канцелару, затраживши подршку федералних тела, посебно Министарства унутрашњих послова, јер се „само применом Закона о окупљању може спречити окупљање присталица усташког режима и других десничарских група у Блајбургу 18. маја“.

            „Закон је у надлежности федералних тела и Корушка нема правна овлашћења у том контексту“, рекао је јуче Кајсер.

            Он је истакао да се с министром правосуђа договорио да на комеморацију дођу тужиоци који би одмах реаговали на кршење закона о недозвољеним симболима, пише „Вечерњи лист“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*