Варвари ИД започели нови рат: Стварају нову Исламску државу, читав свет је угрожен

0

У војну болницу на северу филипинског острва Минданао непрестано стижу рањени војници. Страдали су у крвавом нападу милитаната испоставе Исламске државе

Поручница Џона Далагуит, главна у војној болници, исцрпљена од константног прилива рањеника, ЦНН-у је укратко објаснила како се најчешће третирају ране од метака и граната, као и тешке фрактуре.

„До сада смо примили 330 рањених, за само два дана ове кризе“, рекла је Далагуит која признаје да никад није видела тежу ситуацију.

Тако је већ месец дана, откако су борци повезани са такозваном Исламском државом навалили на град Марави, затворивши главне зграде владе и запаливши више цркава и школа. У недељама које су следиле, филипинска војска полако је вратила територију у граду, али остало је још отприлике стотину тврдоглавих бораца у унутрашњости града који опстају упркос ваздушним нападима владе, а који град претварају у рушевину.

Опсада, која је итекако изненадила власт, однела је бројне људске жртве. ИД је убио најмање 66 филипинских војника и ранио стотине. Ради се о највећем броју мртвих војника у недавној филипинској историји. Војна болница толико је крцата да отприлике 30 војника, који нису у критичном стању, лежи на ходнику и посматра долазак нових крвавих и сломљених сабораца.
Рањеници кажу да су милитанти ИД напредовали у организацији и да данас мудрије користе урбане тактике борбе које су научили са територија које је ИД освојила на Блиском истоку.

„Сада се користе тактикама из Ирака и Сирије“, рекли су они. Минарети џамија, које су донедавно користили имами како би вернике позивали на молитву, сада служе као идеална гнезда за ИД снајперисте. На острву се већ неко време догађају устанци исламиста, док на Минданау, једином делу филипинског архипелага са прилично великим бројем муслимана, екстремистичких група има још од седамдесетих.

Иснилон Хапилон, вођа групе Абу Сајаф на острву Басилан, екстремиста у раним 50-им, именован је емиром Југоисточне Азије од стране Абу Бакр ал-Багдадија 2016. и отада се посветио уједињавању екстремиста регије.
За неколико месеци окупио је под црном заставом ИД 14 група, тврди стручњак за тероризам на институту који се бави истраживањем насиља и тероризма Ромел Банлаои. Операција Марави, каже стручњак, прва је у којој су се те силе удружиле како би се заједно бориле под заставом Исламске државе.
„Мислим да још нисмо видели овакву алијансу, савез који је показао војну способност да заузме град или да спроведе операцију комплексну попут ове које гледамо на Филипинима“, рекла је Сидни Џонс, директорка једног аналитичког института за ЦНН.
Разлика лежи у заводљивој идеологији ИД, коју су разне групе прихватиле и за коју су спремне да се боре, у складу са идејом јединствене Исламске државе која ће владати светом.
Криза у Маравију натерала је најмање 350.000 људи да побегну из града и околних подручја, правећи хуманитарну кризу са којом се филипинска влада врло тешко носи.

Курир, Нет.хр

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*